Софийско училище показа как се учи с таблети

Училището залага на преносими компютри, както за учителите, така и за учениците

Училището залага на преносими компютри, както за учителите, така и за учениците

30-то СОУ „Братя Миладинови” в София проведе днес открит урок по модела „преносим компютър за всеки ученик”. Пилотният проект „Креативна класна стая” е разработен на Windows устройства от Центъра за творческо обучение.

По време на урока ученици и учители използваха ИКТ в обучението по различни учебни предмети. Учителите поставяха задачите чрез софтуер за управление на класната стая и интерактивни дъски, а учениците използваха лаптоп-таблети Clasmate PC и таблети под управление на Windows 8.1.

„Разполагаме с 12 лаптоп-таблети Clasmate PC, които закупихме преди 4 години и са с Windows 7, като имаме идея да надградим паметта им, за да работят по-бързо. Преди няколко дни закупихме и нови Asus устройства с Windows 8.1. С тях децата се срещат за първи път и макар че се упражняват отскоро с най-новата версия на операционната система, много бързо се ориентират”, сподели Полина Ангелова, заместник-директор и ръководител компютърен кабинет в 30 СОУ „Братя Миладинови”.

Учениците използваха лаптоп-таблети Clasmate PC и таблети под управление на Windows 8.1

Учениците използваха лаптоп-таблети Clasmate PC и таблети под управление на Windows 8.1

Училището залага на преносими компютри, както за учителите, така и за учениците. Обновяването на технологичната база и обучението на учителите се извършва в партньорство с Център за творческо обучение.

Вече 3-та учебна година в 30 СОУ функционира електронен дневник, а в управлението на училището се използва специализиран софтуер за база данни. Следващите стъпки са свързани с осигуряване на безплатен електронен достъп на ученици и учители до е-книги, справочна литература и други спомагателни материали, както и дигитализиране на училищната библиотека.

„Много е важно информационните технологии да навлезнат в образованието. Това е начин то да бъде интересно, учениците да научават много и да идват на училище с желание”, коментира министърът на образованието Анелия Клисарова и припомни, че за периода 2014-2015 г. са заделени 15 млн. лева за стратегията на МОН „ИТ в образованието“.

Microsoft подпомага българското образование в дългосрочен план и през последните 10 години компанията е инвестирала над 2 млн. щатски долара чрез програмата си „Партньори в познанието” и други съпътстващи инициативи, част от глобалния проект Microsoft YouthSpark, посочи Петър Иванов, изпълнителен директор на Майкрософт България.

„Искаме да сме сигурни, че най-ценният ни ресурс – младите хора – ще получат необходимото образование и обучение за общество, в което всеки има равни възможности”, заяви Иванов.

Проектът Microsoft YouthSpark цели да създаде възможности за образование, заетост и предприемачество за 300 милиона младежи в 100 страни по света. През миналата година компанията връчи 27 гранта на неправителствени организации в Европа, сред които и българското Сдружение на възпитаниците на Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски” за проекта им „Кариера в ИТ”.

Коментари по темата: „Софийско училище показа как се учи с таблети”

добавете коментар...

  1. ДК

    Впечатлен съм, че на една такава плоска глупост се обръща такова внимание. Тази “креативна” работа става единствено за тестове и нищо друго. За преподаване е безсмислена, защото таблетите имат много ограничени възможности и за нищо сериозно не могат да се използват. Обучение по математика, програмиране и т.н. няма как да върви, а и няма никакъв смисъл да се прави на мобилни устройства в “превозима” класна стая. Самият факт, че цялото министерстко войнство удостоява с присъствието си псевдо инновация е скандален. Това показва колко е ниско нивото в МОН и колко са далеч от ИТ.
    Това, че всичко се подкрепя от Майкрософт България идва да покаже, че и те са деградирали до безхаберната българска действителност. Няма ли кой да се сети, че това са стари решения, които са гротескни в ерата на облачните технологии?

  2. :o)

    oss, не съм адвокат на M$, дори често се изказвам против монополните им функции тук,
    но изказването ти е меко казано смешно…:)
    Някой ти задушавал Българската софтуерна индустрия ха ха ха …ти чуваш ли се какви ги говориш бе?
    Ти какъв софтуер създаде като операционна система и как си вдигна задника да го внедриш, да го демонстрираш на училищата?
    Това да не ти е плановата икономика с ПравеЦ и това е?

  3. Ей

    Ей, пичове, дето протестирате срещу MS. А, кого да пуснат. Mac – безбожно скъпи, с ограничено количество софтуер. Или Линукс с още по-ограничено количество софтуер и поддръжка. Харесва ви или не, MS е лидер в операционните системи и офис програмите. Windows OS се ползва от над 92% от всички компютри по света. Таблетите с Win 8/8.1 са истински компютри, а не като тези с Андроид (базиран на Линукс), които са нищо повече освен едни играчки без качествен или какъвто и да е практически софтуер, и произведени от шпионската компания Google, която иска да знае абсолютно всичко за абсолютно всеки.

  4. oss

    Каква вопиюща безграмотност и продажност! Да пуснеш M$ в обучението е все едно да назначиш педофил в детска градина. Искат от най-малка възраст да имунизират децата срещу всяка алтернатива на монополиста. Защото не работят с УСУ например или какъвто и да е свободен софтуер? Защо мачкат българската софтуерна индустрия, заради благоденствието на американската?

    Да не говорим за наивно-глупавата таблетна мода и маркетинговия модел на Андроид, база за маниакална комерсиалност и аморално потъпкване на личната сфера, създаващ в децата чалгарски представи за устройството на обществото.

  5. dido

    А кога, ще направят учебниците електронни за да не се пилеят толкова много пари за тях и безсмисленото им мъкнене в училище ? Или май за това няма бизнес интерес.

  6. Иван Иванов

    Баси, пак прецакаха Линукс! :)))

Коментар