Смартфони ще могат да се зареждат чрез вибрации

Всякаква дребна електроника ще може да се зарежда от трептенията дори само от носенето на устройството. Снимка: Wikimedia

Всякаква дребна електроника ще може да се зарежда от трептенията дори само от носенето на устройството. Снимка: Wikimedia

Мултинационален екип от инженери се е заел да разработи нова технология, която може да но позволи да зареждаме телефона си в движение, без да се налага да го включваме в контакта. Екипът е разработил нова система за зареждане на батериите на телефоните, която използва наногенератор, за да черпи енергия от околните вибрации.

Изследователи от Университета в Уисконсин, университета Сун Ят-Сен университет в Китай и Университета на Минесота „Дулут“ са разработили наногенератор, койот може да бъде вграде в корпуса на клетъчния телефон. Устройството преобразува вибрациите, като тези, генерирани от движещо се превозно средство или от ходене, и ги превръща в енергия за телефона.

„Вярваме, че тази разработка може да бъде ново решение за създаване на самостоятелно зареждаща се лични електроника“, казва Ксудонг Ванг, професор по материалознание и инженеринг в Университета на Уисконсин.

Разработеният от екипа мезопорест пиезоелектричен наногенератор използва често срещан пиезоелектричен полимерен материал, наречен поливинилиден-флуорид, който може да генерира електричество от механична сила. Той може да генерира механично натоварване чрез приложено електрическо поле. Изследователите вградили наночастици цинков оксид в тънък филм от PVDF, за да предизвикат образуване на пиезоелектрична фаза, която му позволява да събира енергия от вибрациите.

“Колкото по-мек е материалът, толкова по-чувствителен е към малки вибрации“, казва Ванг, който отбеляза, че простотата на дизайна на и процесът на производството могат да се мащабират и до по-големи производствени мащаби.

Коментари по темата: „Смартфони ще могат да се зареждат чрез вибрации”

добавете коментар...

  1. старо

    Тая технология е разработена преди много, мног години от един изобретател на име Никола Тесла.