ИТ гиганти ще противодействат на NSA

Спецслужбите обикновено анулират заявките си, когато узнаят, че потребителите са предупредени за изискваната информация

Спецслужбите обикновено анулират заявките си, когато узнаят, че потребителите са предупредени за постъпилите искания за информация

Водещи ИТ компании в САЩ предприеха съвместни действия срещу следенето на интернет потребителите от страна на Агенцията за национална сигурност (NSA). Apple, Microsoft, Facebook и Google се споразумяха да предупреждават предварително потребителите за заявките от NSA и други американски служби.

Подобна политика на интернет гигантите обаче не се подкрепя от Министерството на правосъдието, което се опасява, че тя ще затрудни разследванията и ще помогне на престъпниците, предаде „Вашингтон пост”.

Миналата седмица Google внесе промени в политиката си за конфиденциалност. Apple планира да въведе подобни промени до края на март, а Microsoft и Facebook все още уточняват детайлите. Тези компании ще последват примера на Yahoo, която първа предприе промени в политиката си за предоставяне на услуги през юли 2013 г.

Новите правила ще засегнат основно федералните разследвания, както и разследванията на ниво щат и отделни градове. Ако искането има съдебно разрешение, потребителите няма да бъдат предупреждавани предварително. Тайно ще се обработват още запитванията от ФБР и съда по въпросите на външното разузнаване на САЩ.

Според представители на ИТ компаниите, спецслужбите обикновено анулират заявките си, когато узнаят, че потребителите са предупредени за постъпилите искания за информация. Ето защо правосъдното министерство (DOJ) е против въвеждането на подобни политики – счита се, че то ще затрудни процеса на разследване и ще подложи на допълнителни опасности жертвите на престъпления.

Престъпниците могат да унищожат улики или да сплашат свидетели и това не е само предупреждение, а се случва на практика, посочват от DOJ.

Новата линия в поведението на ИТ компаниите от САЩ е продиктувана от разкритията за дейността на американските служби, направени от бившия агент на ФБР и NSA – Едуард Сноудън. Така например, за година и половина Apple е получила 4-5 хиляди запитвания от спецслужбите, Microsoft – 6-7 хиляди, а Facebook – 1000.

Коментари по темата: „ИТ гиганти ще противодействат на NSA”

добавете коментар...

  1. Saevar

    от горе споменатите вярвам само на Yahoo, те бяха единствените които се противопоставяха или които се опитаха да се противопоставят на NSA, сурат тифтера и М$ само боботят глупости да си правят реклама че OneDrive все още слабо се ползва а по младото полокение започнаха да се изтеглят от ФБ още от миналата година и само по старите пръдни имат още акаунти там.

  2. Questo

    В докладите за прозрачност на Google и Facebook винаги има декларирани по една-две заявки от българските власти за достъп до потребителски профили. Като цяло обаче проблемът с държавния натиск за информация е много по-голям в големите икономики като САЩ и страните в Западна Европа.
    questona.com

Коментар