Плановете с 30-секундно отчитане не са по-изгодни

Борислав Манов, търговски директор на Телеком Адвайзер

Борислав Манов, търговски директор на Телеком Адвайзер

Отскоро мобилните оператори у нас предлагат тарифни планове с отчитане на 30 секунди, наред с наложените вече планове с 60-секундно отчитане. По-изгодни ли са „новите” тарифи или напротив? 

Ето какво показва анализът на тарифите 30”+1” и 60”+1”, направен от Борислав Манов, търговски директор на услугата Телеком Адвайзер, която помага на потребителите да направят по-информиран избор.

За целта на анализа е разгледан трафикът на няколко случайни потребители, ползващи тарифна програма 60”+1”, съпоставен с тарифна програма 30”+1”.

tbl-1

Табл. 1 – Потребител на тарифен план с месечна такса 15,36 лв.

В първия случай (табл.1) имаме месечна такса 15,36 лв., с 250 включени минути към всички оператори. Забелязва се, че две трети от разговорите са под 60”, а около две трети от тях са под 30”. Изводът е, че при тарифна програма с отчитане 30”+1” общо изговорените минути биха били с около 40 минути по-малко или общо трафикът няма да надхвърля 110 минути. Следователно потребителят може избере да плаща по-ниска месечна такса или да говори значително повече.

Да видим колко би струвало това на клиента с тарифните програми 30”+1” на трите оператора:

Мтел предлагат тарифна програма Мтел Класик XS, S и M. Най-изгодният план би бил Мтел Класик S с месечна такса 19,90 лв. и 150 минути. Минутите ще са достатъчно да покрият целия трафик на клиента и следователно няма допълнителна тежест към месечната сметка.

Глобул предлага тарифна програма Globul Universe в пакет със 120, 250 и 350 минути. Най-изгодният план би бил „Globul Universe 120” с месечна такса 12,90 лв. и 120 минути за разговори. Тъй като минутите биха били достатъчни да покрият целия трафик на клиента, няма да има допълнителна тежест към месечната сметка.

Виваком предлага единствено план Together за 15,00 лв. с 500 минути за разговори само и единствено в мрежата на Виваком. Тъй като потребителят има трафик към Мобилтел и Глобул, към месечната такса ще има допълнителна сума в размер около 6 ,41 лв. или общо над  21 лв. месечна сметка.

Във втория случай (табл.2) имаме месечна такса от 23,38 лв., с 300 включени минути към всички оператори, а месечната сметка е 30 лв. И тук се забелязва същото съотношение – две трети от разговорите са под 60” и от тях две трети са под 30”.

tbl-2

Табл.2 – Потребител на тарифен план с месечна такса 23,99 лв.

Колко би струвало на потребителя, ако промени тарифния си план с всеки от трите оператора, като използва тарифни програми 30”+1” и 60”+1”?

Мтел предлага за тарифна програма 30”+1” плана Мтел Класик и за тарифна програма 60”+1” с данни – Мтел Smart. При Мтел Класик S с такса 19,90 лв. и 150 включени минути по метода на закръгляване 30”+1” потребителят има 71 минути допълнително и общата месечна сметка ще бъде 19,90 лв. + 24,15 лв. или общо 44,05 лв.

При план Мтел Smart S с такса 16,90 лв. и 150 включени минути и интернет трафик по метода на закръгляване 60”+1” потребителят има 127 минути и 24 секунди допълнително и общата месечна сметка ще бъде 16,90 лв. + 36,95 лв. или общо 53,85 лв.

Глобул предлага за тарифна програма 30”+1” плана Globul Universe и за тарифна програма 60”+1” – Globul Web&Talk.

При Globul Universe 120 с такса 12,90 лв. и 120 включени минути по метода на закръгляване 30”+1” потребителят има 120 минути допълнително и общата месечна сметка ще бъде 12,90 лв. + 44,73 лв. или общо 57,63 лв.

При Globul Web&Talkс такса 13,99 лв. и 120 включени минути и интернет трафик по метода на закръгляване 60”+1” потребителят има 120 минути допълнително и общата месечна сметка ще бъде 13,99 лв. + 44,73 лв. или общо 58,72 лв.

Виваком предлага за тарифна програма 30”+1” план Together и за тарифна програма 60”+1” – Vivacom Net&Call.

При Vivacom Together с такса 15,00 лв. и 500 включени минути в собствената мрежа по метода на закръгляване 30”+1” потребителят има 164 минути допълнително и общата месечна сметка ще бъде 15,00 лв. + 55,40 лв. или общо 70,40 лв.

При Vivacom Net&Call с такса 15,99 лв. и 300 включени минути и интернет трафик по метода на закръгляване 60”+1” потребителят има 138 минути и 19 секунди допълнително и общата месечна сметка ще бъде 15,99 лв. + 24,58 лв. или общо 40,57 лв.

Изводът е, че като цяло тарифите с 30”+1” не са по-изгодни, а дори в някои случаи напълно обратното – те са по-скъпи. Трябва да се има предвид, че за пълна съпоставимост към 30”+1” е необходимо да се добави пакет за интернет трафик, който допълнително ще оскъпи крайната сметка. Това оскъпяване се дължи на факта, че цената на минута извън включените в пакета е значително по-висока при тарифите с 30”+1”, а при сравнение с други тарифни планове се оказва, че и включените минути са по-малко и често недостатъчни.

Същата аритметика са направили и мобилните оператори и в крайна сметка, независимо от начина на таксуване, потребителите едва ли ще бъдат облагодетелствани.

Коментари по темата: „Плановете с 30-секундно отчитане не са по-изгодни”

добавете коментар...

  1. Борислав Манов

    Г-н Кючуков,
    точно това се опитвам да покажа и аз с въпросните анализи – така въведените тарифи са абсолютно неадекватни на пазара на телекомуникации (с изключение на глобулската).
    Аз лично смятам, че КРС не би трябвало да се меси в ценовата политика на операторите и как да си конструират тарифите, а по съвсем друг начин да защити нашите интереси. Но това е тема за съвсем друг разговор и други хора.

    Поздрави,
    Б.

  2. Кючуков

    Съгласен съм, че самите оператори въведоха отново тарифите с 30/1 отчитане, като ги направиха абсолютно неизгодни.
    Мисля си, че тук е мястото да се намеси държавния регулатор като забрани отчитането 60/60.
    Европейския регулатор се замисля да забрани роуминг тарифите, като изравни цените за разговори в страната и тези извън страната, а в България същия, не смее да се застъпи по активно за потребителите.
    Вярно е, че услугата струва пари, но навлизането на мобилните услуги в България вече е над 140% спрямо броя на населението. Не смятам, че норма на печалба над 100% е оправдана, каквато и да е услугата.

  3. Борислав Манов

    Обожавам анонимния хейт 🙂 Всеки е свободен да плаща повече пари за по-малко ползвани услуги.

  4. Anonymous

    Платена публикация за лапнишарани с IQ под 85 или пенсионери, които вече не са с всичкият си. Откровена лъжа! Препоръчвам на автора да започне някое предаване за гадатели, баячки, ходжи и т.н. ще има успех с този стил! Относно компетенциите му – със сигурност са мошеничество и измама, за други не откривам следи.

  5. Борислав Манов

    Г-н Неделчев,
    абсолютно съм съгласен с мнението Ви. Всеки потребител има собствено потребление и собствен трафик, който е строго индивидуален и за неговите нужди може да има съвършено различен тарифен план. В случая е избран произволен трафик на произволен потребител и са изчислени крайните суми според различните тарифни планове.

    Относно тарифирането – самите тарифни планове са направени по такъв начин, че да НЕ БЪДЕ изгодно използването на тези с 30’+1′. И Мтел и Глобул имат по-ниска такса и повече услуги включени в програмите с по-неизгодно отчитане. Аз бих задал въпроса към тях защо не предложат една и съща програма с възможност потребителя да избере дали да бъде отчитан 30+1 или 60+1? Но вярвам всички ще се досетят какъв би бил отговора!

    Поздрави,
    Б.

  6. Николай Неделчев

    Г-н Манов, извинявам се много за своята наглост, но смея да твърдя като инженер (т.е. мога да смятам до 1000), че тарифните планове с ниско пъвоначално време на тарифиране и последващо тарифиране на секунда (30+1 и 60+1) са по-изгодни и дори много по-изгодни от тези с тарифиране на минута. Тук говоря за загубата на време, която се получава при закръглянето на минутата (загубата варира от 1 секунда до 59 секунди). Всеки може да си направи сметките, за да разбере колко може да загуби и спечели от конкретен план – за да сме честни ще ни трябват обаче теория на вероятностите и статистика, което не смятам за нужно да намесвам. Искам да вметна и че Всеки Трябва да подбере план Според Своите приблизителни месечни нужди с цел По-високата ефективност на своите разходи, като бих препоръчал да се консултирате със свои близки или познати които са по-добре запознати, за да направите най-правилният за вас избор, защото в момента и трите оператора използват всякакви хитринки! Самото ревю е добро с информативна цел, но не го препоръчвам като мнение, защото всеки потребител има различни нужди и не е правилно да се слагат всички под един знаменател ( замислете се, нормално ли е да се сравнява камион с лека кола ). Мнението си е само мое и който не желае моля да не се съобразава с него. Благодаря!

  7. Любомир Йорданов

    Имате грешка – планът Net&Call на Виваком е на отчитане на блокове от по 60сек, тоест ако сте говорили 1:02 мин се отчитат 2 мин.

  8. Борислав Манов

    Г-н Чулаков,
    в случая има несъпоставимост между тарифните планове – такси, включени минути, цени след изчерпването им между тарифите с 30’+1′ и 60’+1′. От там идва разликата – на операторите им е по-изгодно да предоставят тарифи с по-голям период на отчитане. Всичко е математика и математиката показва, че един и същи трафик прекаран през различни тарифни планове показват различни крайни суми. Аз мога да извърша анализ на един и същи трафик през абсолютно всички видове тарифни планове и програми на пазара, но резултата ще бъде еднакъв.

    Случая с BOB и изцяло несъпоставим към казуса защото отчитането се извършва на принципа 60’+60′, което е още по-неизгодно. Нямат тарифиране 30’+1′ и няма как да се извърши съпоставка.

    Моята задача е да покажа за конкретен трафик, коя програма ще е най-изгодна и това е, което е посочено в примерите в статията.
    Поздрави,
    Б.

  9. Мдааа

    А стига бе! Ми то тарифа с отчитане 180 секунди първоначално ще се окаже най-изгодна. Пък тези със първоначално отчитане на 10 минути почити са без пари! 🙂

  10. Венелин Чулаков

    Разбирам г-н Манов, опитвате се с много обстоятелствени речи да накарате хората да проумеят въпросната теза, защитата и която се явява в 4 примера от цял народ. Абе усещам искате да кажете даже, че ако се тарифира 180+1 ще е още по изгодно? Смях в бара.
    А като сте наистина 100% безпристрастен към истината (все пак говорите и за 3-те оператора) не дадохте примера ви обяснен с някои от тарифите на “Bob” ? Пример – 15лв. с 500мин.+500sms-a.
    Иначе моите уважения към вашия 14 годишен опит в телекомуникациите.

  11. Борислав Манов

    По принцип сте прав, г-н Иванов. Опцията трябва да я има като избор. Въпроса обаче е, ако видиш в магазина хляб от 1000гр за 1лв и хляб 500гр за 1,50лв какво ще си избереш!?
    Целта на анализа е да посочи на потребителите, че предложените тарифи 30’+1′ не са изгодни, ама никак дори! Независимо от начина на отчитане на разговорите.
    Поздрави,
    Б.

  12. Димитър Иванов

    Не съм пресмятал и анализирал цифрите в статията, но идеята за 60, 30 е всяка секунда след първата минута отчитания не е свързана с това да засечем някаква извадка от хора и да видим, че при определени ситуации не е изгодно. Много ясно, че ще има много такива ситуации. Въпросът е в това: 1) Да го има като опиция – за да може всеки по интелигентен да се сметне и прецени. 2) Да го има като опция – върху, която операторите да стъпят и да почнат да предлагат по-конкурентни планове. Ако въобще го няма като вариант няма и как да почнат да намалят месечната такса или да въртят варианти с включени минути и т.н.

Коментар