Първа стъпка към производство в космоса

3D принтер, създаден от Made in Space, ще произвежда резервни части на борда на космическите кораби (снимка: Made in Space)

3D принтер, създаден от Made in Space, ще произвежда резервни части на борда на космическите кораби (снимка: Made in Space)

Много идеи от научната фантастика бяха приложени на практика през последното десетилетие. Но има една, която досега убягваше на хората: орбитални космически станции, способни да произведат сами своите части и в крайна сметка – космически кораби.

Първата реална стъпка към космическо производство вече е постигната, благодарение на технология за 3D печат, лансирана от частната компания Made in Space.

Обикновено, космически експедиции включват множество ремонтни комплекти и резервни части,необходими в случай на повреда на совалката, станцията или сателита.Но всеки път, когато възникне истински проблем, НАСА или сродна космическа агенция трябва да изпращана помощ друга ракета, с нов екип от астронавти.

Във всеки случай, подобен подход за реагиране на инциденти в космоса е много скъп, рискован и отнема много време. Би било доста по-лесно, ако хората в космоса могат да произвеждат сами необходимите резервни части.

„Made in Space”, в сътрудничество с НАСА, е разработила 3D принтер, който може да се транспортира в орбита и да се използва от астронавтите на Международната космическа станция (МКС). Инженерите на компанията са тествали в продължение на 20 000 часа различни 3D технологии за печат и в крайна сметка са успели да преминат сертификациите на НАСА предсрочно.

В процеса на разработка и изпитания „Made in Space” е създала екип от експерти в проектиране, изграждане и тестване на хардуер за космическите полети.3D принтерът ще бъде изпратен в космоса през август тази година с мисия на SpaceX.

Устройството ще отпечата 21 демо предмети, вкл. инструменти, части и др. Видео с висока разделителна способност от експериментите ще бъде изпращано директно към НАСА и „Made in Space”, за да се установи дали принтерът работи по предназначение и какви въпроси все още трябва да бъдат изгладени.

На по-късен етап производствената машина ще бъде инсталирана на борда на МКС. Компанията се надява на успешна съвместна работа с НАСА, за да реализира проекта в пълен мащаб.

Коментар