5 идеи за устойчивост срещу компютрите

Неусетно интернет е превзел живота ни, но има начини да избегнем зависимостта

Неусетно интернет е превзел живота ни, но има начини да избегнем зависимостта

За мнозина от нас интернет е работа или поне съществена част от работата. Затова приемаме за нормално да прекарваме цял ден вторачени в екрана на компютъра. Освен това продължаваме да „цъкаме” и на смартфона си – докато пътуваме или пием кафе с приятели…

Неусетно интернет е превзел живота ни. Ако сте от тези, които усещат, че всичко това не ви се отразява добре и че трябва да намирате повече време за „реалния” живот, ето няколко идеи за развиване на устойчивост срещу компютърния екран, предложени от GreenTech.bg.

Това са малки стъпки, които ни припомнят, че има и други важни неща в живота освен интернет. Всъщност, повечето са дори по-важни.

Да излезеш навън и да провериш каква е температурата

Мнозина интернет потребители, чудейки се какво да облекат днес, отварят сайта с метеорологичната прогноза и проверяват каква е температурата и какво ще е времето днес. А колко по-човешко е да отвориш вратата и да почувстваш времето. Отварянето на вратата сутрин създава много положителни емоции – виждаш слънцето и небето, дърветата и хората навън, помахваш на съсед или познат, поливаш цвете на перваза, подсещаш се, че днес е нечии имен ден… И да, преценяваш какво ще бъде времето днес, така както нашите майки и баби са преценявали, за да решат как да ни облекат.

Обади се на приятел, вместо на търсачката

Търсенето на информация често ни праща в заглавната страница на Google, но когато познавате човек, който е специалист по нещо, много по-добре е да му звъннете и да попитате. Човешкото знание, натрупано с житейския опит и споделено сред кръговете от познати, винаги е много по-дълбоко и широкообхватно, а и много по-интересно, отколкото която и да е страница с резултати от търсене.

Лимити за употребата на телефона

„Нормалните” хора след 7 вечерта живеят в реалния свят. Те излизат с приятели, карат колело, четат книги, разхождат се в парка… Една добра идея за завръщане към тази нормалност е включването на тих режим. Така човек се обръща към своите технологии тогава, когато му трябват, а не обратното. Още по-прекрасно е да сложиш на нощното си шкафче старомоден будилник вместо телефон.

Не може всеки да знае всичко – и това е ОК

За пристрастените към интернет това е най-трудно – да приемеш, че не може да знаеш всичко и да проверяваш всичко по всяко време. Невъзможно е всеки да бъде всезнаещ. Ако човек чуе името на непознат за него тропически плод, той веднага отваря търсачките, за да види какво е това „чудо”. И ето, че тихата вечер е съсипана, защото отново е залепнал за екрана! Наистина ли е толкова важно точно сега, веднага, на мига?!

Никакви безжични мрежи вкъщи

Е, да, това звучи ужасно архаично, даже е същински шок. Наличието на Wi-Fi в цялата къща предразполага към пристрастяването към интернет – човек лесно се изкушава д поцъка от смартфона или таблета, докато седи пред телевизора или прави нещо друго. Е, напълно достатъчно е човек да има една кабелна връзка, свързана с компютъра. Така всяко „ровене в интернет” трябва да е съзнателно и целенасочено, а не „помежду другото”. Иначе човек не издържа на изкушението да бъде онлайн по всяко време и навсякъде… и става роб на интернет.

Коментари по темата: „5 идеи за устойчивост срещу компютрите”

добавете коментар...

  1. baypetko

    Да PC-cat, бъдещето е на кървясалите очи и хората, работещи от вкъщи, които не са виждали как изглежда външния свят от месеци, защото дори храната от магазина си я поръчват да им я доставят до вратата.

  2. Бат Илия

    Ами всичко е в баланса. Има обаче наистина проблем със сегашните 20-25 годиншни които компютрите ги застигнаха преди 10 год. Между тях си е нормално, но за по-възрастен е доста неприятно, когато както си говори, вади телефона и почва да кльоца без дори да каже нещо. Те не могат да се съсредоточат върху дадено нещо и за 3 мин.

  3. PC-cat

    А някой замислял ли се е че е възможно да няма нищо лошо в компютрите? Хората които са против компютрите – това са ограничени хора които просто мразят технологии и искат да си налагат своето мнение над другите.

    Бъдещето на ИКТ е дори в дистанционна работа с колеги и клиенти. Много проблеми и конфликти се разрешават вече виртуално и дистанционно и това е норма вече – независимо дали се харесва или не на някои хора.

    Има хора които физически не могат да се понасят на едно място, но ако са разделени от Интернет могат да си работят нормално и добре.

    Бъдещето не е вече на офиси пълни с човек до човек да си смърдят един на друг.
    Бъдещето не е на претъпканите заведения и кръчми с приятели безделници които не искат да ползват компютри и Интернет.

Коментар