Учени отгледаха орган в тялото на мишка

Учени се надяват да лекуват имунни заболявания с помощта на отгледан в лабораторни условия тимус (снимка: Buzzle)

Учени се надяват да лекуват имунни заболявания с помощта на отгледан в лабораторни условия тимус (снимка: Buzzle)

Шотландски учени твърдят, че са успели да отгледат напълно функционален орган вътре в тялото на живо животно. Това първо по рода си постижение в света се счита за голям пробив в регенеративната медицина.

В скорошна публикация на списание Nature Cell Biology изследователите от Университета на Единбург споделят, че техният експеримент се свежда до отглеждане на тимус в тялото на лабораторна мишка.

Тимусът е ендокринна жлеза, разположена от двете страни на трахеята, която помага на организма да се справи с инфекции и заболявания чрез т.нар. Т-клетки. Учените са взели Т-клетки от миши ембрион и са ги превърнали в градивни елементи на тимусния орган.

Този продукт на генното инженерство е трансплантиран в организма на жива мишка, където се разраства до напълно функционален тимус за около 4 седмици, съобщава Medical News Today. Отгледаният в мишката тимус не само има същата структура като естествения орган в животни от този тип, но е в състояние да произвежда Т-клетки, твърдят изследователите.

„Чрез директно препрограмиране на клетките успяхме да произведем изкуствен тип клетка, която след трансплантиране може да образува напълно организиран и функционален орган”, казва ръководителят на изследването Клеър Блекбърн.

Учените вярват, че тяхното откритие един ден ще помогне в лечението на хора. „Това е важна първа стъпка към целта за генериране на клинично полезен изкуствен тимус. Способността за растеж на заместващи органи от клетки в лабораторни условия е един от „свещените граали” на регенеративната медицина”, казва Блекбърн.

Коментар