Енергоспестяващи щори по технология на НАСА у нас

Енергоспестяващи щори, изработени по технология на НАСА, ще бъдат демонстрирани за първи път у нас по време на Международния технически панаир, който ще се проведе от 29 септември до 4 октомври 2014 г. в Пловдив. Топлоизолационният материал ще се конкурира на изложението с над 40 иновативни продукта, съобщиха организаторите.

Щорите се монтират по различен начин през зимата и лятото, тъй като едната повърхност отразява топлина, а другата я концентрира и излъчва. Така те предпазват от студ и жега, съкращават почти два пъти разходите за отопление и за охлаждане, а икономическият ефект достига 40–60% в зависимост от годишното време и площта на помещението, твърдят от фирма „Спектър инвест БГ”, официален дистрибутор на американския продукт.

Енергоспестяващите изделия отново са сред най-атрактивните експонати на Есенния панаир. Акцентът е върху достъпните и лесно приложими решения. За първи път се представя и течната топлоизолация за вътрешни стени и тавани, която се нанася като латекс, но предпазва от конденз и мухъл. Тя е разработена от българската компания „Изомакс”.

Няколко варианта за домашна електроцентрала предлага фирма „Пестим енергия”.  Тя показва  ветрогенератори за монтаж на покрива или в двора, съоръжения за добиване на енергия от слънцето, компактен комплект от соларен колектор и бойлер, инфрачервени уреди за отопление на открито.

Системата за захранване на двигатели от слънцето е хитовият продукт на „Електроинвент”. Тя създава мощност от 0,75 до 19 киловата, стартира се автоматично в зависимост от слънчевата радиация.

Намаляването на енергийните разходи е залегнало и при конструирането на новата фамилия електрически платформи на „Балканкар Рекорд”. Промените удължават пробега с едно зареждане на батерията. Така се дава възможност на фирми, кандидатстващи за финансиране по  европейски програми за енергийна ефективност и зелена икономика, да се оборудват с техника, намаляваща енергийните и производствени разходи, обясняват от фирмата.

„Балканкар Рекорд” ще демонстрира и екологична фамилия мотокари, които   съответстват на световните изисквания за екологичност на отработените газове и изразходват по-малко горива в сравнение с използваните досега.

Коментар