Външни приложения допълват EnterpriseOne

Партньорската екосистема на ERP.BG вече включва пет консултантски фирми и двe фирми-разработчици на приложения, съобщи Иван Аржентински по време на форума mySuccess.bg

Партньорската екосистема на ERP.BG вече включва пет консултантски фирми и двe фирми-разработчици на приложения, съобщи Иван Аржентински по време на форума mySuccess.bg

Две приложения на външни разработчици предлага вече магазинът за приложения на ERP.BG, фирмата-създател на изцяло българската система за управление на бизнеса EnterpriseOne. Те са предназначени съответно за мобилна търговия и за управление на сервизната дейност.

От повече от година насам компанията изгражда своя „партньорска екосистема” – мрежа от фирми, които работят за развитие на EnterpriseOne. Екосистемата вече включва пет консултантски фирми, които се занимават с внедряване на ERP и CРМ решенията на ERP.BG. Освен тях са налице и 2 фирми-разработчици на приложения към EnterpriseOne. Те създават „допълнителни приложения” за системата, водени от конкретни нужди, установени в практиката – при работата с крайни клиенти.

Създаването на допълнителните приложения е възможно благодарение на многоплатформен API (приложен програмен интерфейс), осигуряван от ERP.BG, обясни Иван Аржентински, основател и управляващ съдружник в компанията, по време на презентация в рамките на CRM форума MySuccess. С помощта на този API партньорите могат да създават приложения за различни ОС, включително и за мобилни устройства.

Все повече големи клиенти преминават към използване на ERP системата като облачна услуга, каза Иван Аржентински

Все повече големи клиенти преминават към използване на ERP системата като облачна услуга, каза Иван Аржентински

„Mobile seller” е приложение за Android телефони, което допълва функционалността на ERP системата с възможности за събиране на поръчки, екс-ван търговия и др. Позволява работа с до 400 000 артикула.

Второто допълнително приложение е модул за създаване на уеб-базиран продуктов каталог. С този каталог всяка фирма-доставчик може да си направи уеб страница, която да показва наличните продукти онлайн. Нейното предимство е, че „сайтът” не се нуждае от администриране. В бъдеще уеб-каталогът ще прерасне в електронен магазин, чието предимство е живата връзка с ERP платформата.

Двете допълнителни приложения надграждат функционалността на EnterpriseOne, която от няколко години се разработва с изключително внимание към възможността за мобилна работа. EnterpriseOne е първата ERP система у нас с версия за работа на таблет и смартфон.

В най-новата итерация на ERP платформата, очаквана през 2015 г., тази способност е изведена на ново ниво, отчитайки появата на хардуерни устройства, които в зависимост от желанието на потребителя могат да функционират или като таблети, или като лаптопи.

За целта в системата има 3 възможни избора на режим на работа: с мишка и клавиатура (за лаптоп), с мишка и клавиатура и докосване или само с докосване. Така в крайна сметка потребителят има едно общо решение и за таблет, и за компютър.

Предимството на този подход е, че ERP и CRM системите стават напълно функционални по отношение на възможността за създаване на съдържание. Иначе казано, ако досега мобилните версии наблягаха на употребата на данни – справки, отчети, календар, то сега системата може да работи лесно за създаване на нови документи, написване на договори и други дейности.

Към това ERP.BG добавя и усъвършенствани функции за интеграция с електронна поща и телефонна VoIP централа, BI, както и някои нови функции като например автоматично търсене на свободно време в календара.

Особено привлекателна за потребителите е възможността да използват софтуера във вид на услуга, „в облака”. Така малките фирми могат да започнат работа без офис – не са им нужни телефонна централа, помещение, сървър и всичко останало, което традиционно може да се намери в един офис.

Освен малките фирми интерес към този подход имат и все по-големи компании. За тях предимството е не само в това, че не са им нужни помещения, оборудване и поддържащ персонал, а и в по-голямата достъпност и сигурност на системата. Все повече големи клиенти преминават към използване на ERP системата като облачна услуга, каза Иван Аржентински.

Сигурността е основен фактор в този преход от инсталационната към облачната ERP система. Тъй като няма нужда от локално съхранение на информацията и на самите мобилни устройства не се пази нищо, то при загуба на таблет за фирмата няма риск нейни данни да попаднат в чужди ръце. За да се гарантира достъпността до тези данни „в облака”, ERP.BG поддържа система с тройно резервиране на потребителската информация.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар