Холандско приложение спечели EUhackathon2014

Отбор Videodock от Холандия спечели награда от 5000 евро на състезанието за програмисти EUhackathon2014

Отбор Videodock от Холандия спечели награда от 5000 евро на състезанието за програмисти EUhackathon2014

Екипът на Videodock от Холандия спечели първо място и награда от 5000 евро на международното състезание за програмисти EUhackathon2014, което се проведе на 2 и 3 декември в Брюксел. Проектът дава достъп на потребителите до видео база данни с пленарните изказвания на евродепутатите и еврокомисарите от голямо разнообразие устройства.

Платформата позволява на всеки гражданин да коментира в реално време изказванията, като така се инициира дебат по разнообразни обществено-значими теми. Всяко едно действие на потребителя в приложението може да бъде споделено с един клик и в социалните медии, правейки го достъпно до по-голяма аудитория.

Съорганизатор на EUhackathon2014 е евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова. „Инструментите и приложенията, създадени от млади ИТ ентусиасти, могат да имат реално отражение върху отношението на гражданите към политиката и тяхното участие в него”, заяви тя.

Състезанието привлече 44 участници от 11 държави, които имаха за задача да предложат интернет страници или приложения за мобилни апарати, чрез които гражданите да получат по-голяма роля в обществените консултации и в дебатите за вземане на решения на европейско и национално ниво.

Коментар