БАИТ връчи награди за принос в развитието на ИКТ

Конкурсът на БАИТ излъчи победители в различни категории за принос в развитието на ИКТ

Конкурсът на БАИТ излъчи победители в различни категории за принос в развитието на ИКТ

Българската асоциация по информационни технологии отличи победителите в конкурса „Наградите на БАИТ 2014”, организиран под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Специалната награда бе връчена на Теодосий Теодосиев, ръководител на Националната школа по физика и приложна математика и преподавател по физика в ПМГ „Н. Обрешков”, гр. Казанлък. В речта си той заяви, че е крайно време държавата да обяви сектора на информационните и комуникационни технологии за стратегически за България.

Награда в категория „Бизнес иновативност” получи „Telerik: А Progress Company” за своята софтуерна платформа Telerik Platform, при стартъп компаниите бе отличена Трансметрикс АД за „Big Data” концепция в карго индустрията, а в категория „E-business” победител е Allterco с проекта Books Forge.

Журито тази година връчи още една награда в категория стартъп компания – тя бе дадена на Джъмпидо ООД за образователния софтуерен проект Джъмпидо. Две награди имаше и в категория „Журналистически принос” – Юлиян Арнаудов, в. Капитал, и поощрителна за регионална медия –  Росинка Проданова, водещ и продуцент на следобедния екип на БНР – Радио Благоевград.

Победителите в останалите категории са:

Студентска награда – Иван Атанасов, студент редовно обучение в Университет по библиотекознание и информационни технологии, специалност Компютърни науки за информационния портал „ТВ Новини”;

Образователна награда – Софтуерен университет ООД;

Държавна администрация – Национална агенция за приходите за информационна система „Контрол”;

Общинска администрация – Общинска администрация – гр. Дряново за информационен център за мобилни услуги, здравни съвети и здравен телемониторинг за гражданите и бизнеса в общината;

Мобилно решение – Мусала Софт АД за проекта Атмосфера;

Развлекателен софтуер – ЧЕС Арена ООД;

Корпоративна и социална отговорност – Империя Онлайн ООД.

Общо 130 кандидатури от 92 личности, институции и компании участваха в надпреварата. Най-голям брой кандидатури, по 18, имаше в категориите стартъп и бизнес иновативност, което е показателно за дигиталната трансформация на бизнеса и добре развита предприемаческа екосистема у нас, посочиха от БАИТ.

Тази година много силно участие взеха и общините – 11 от тях се включиха в конкурса, което е показателно, че все повече общини се дигитализират. В четвъртото издание на конкурса бе добавена нова категория за „Развлекателен софтуер”, заради бързото развитие на този пазарен сегмент и успешнотото представяне на българските компании на световния пазар.

Конкурсът се проведе в рамките на европейския проект Watify, чийто изпълнител за България е БАИТ. Това е проект за насърчаване на дигиталното предприемачество и създаването на е-менторинг екосистема.

Коментари по темата: „БАИТ връчи награди за принос в развитието на ИКТ”

добавете коментар...

  1. Диван

    БАИТ отдавна е станал пенсионерски клуб с членски вноски.

Коментар