Кораб на НАСА прати близки снимки от Плутон

Корабът New Horizons вече изпраща близки снимки от Плутон (източник: REUTERS/NASA-JHUAPL-SWRI/Handout via Reuters)

Корабът New Horizons вече изпраща близки снимки от Плутон (източник: REUTERS/NASA-JHUAPL-SWRI/Handout via Reuters)

Космическият кораб New Horizons на НАСА се приближава бързо до Плутон, най-отдалечената планета, проучвана някога от хората. В момента New Horizons се намира на повече от 4,88 милиарда километра от Земята и радиосигналите от кораба достигат при нас за четири часа и половина.

Корабът пътува към Плутон повече от девет години и вече може да изпраща вълнуващи снимки на планетата-джудже и интересни данни, снети от изследователската апаратура, предаде Ройтерс.

Миналата седмица New Horizons достигна най-близката си точка до Плутон – на 2 млн. км от планетата – и направи множество снимки на планетата и нейните спътници. Данните ще бъдат обработвани и изпращани към Земята в следващите 16 месеца.

Космическият кораб с размери на малко пиано и тегло около 454 кг изпълнява най-далечната мисия в историята на НАСА. В периода от 1960 г. до 1977 г. американската космическа агенция стартира флотилия от мисии към всяка планета на Слънчевата система, с изключение на Плутон.

Но след като през 1992 г. бе установено, че в Слънчевата система има силно населен „заден двор” отвъд Нептун – регион, известен като Пояса на Кайпер, група учени успя да прокара идеята за космическа мисия до Плутон.

Само месец след старта на New Horizons, Плутон беше официално отстранен от първичния списък планети на Слънчевата система. Плутон и Поясът на Кайпер се смятат за „реликви”, останали от формирането на Слънчевата система преди 4,6 млрд. години.

Новите изображения, предадени от New Horizons, показват големи, равномерно разположени тъмни петна по външната страна на Плутон. Петната са свързани с тъмна лента, която обикаля екваториалната област на Плутон.

Коментар