Облачните технологии отнемат бюджети от ИТ отделите

В Централна и Източна Европа се забелязва, че все по-често облачните решения се поръчват и купуват не от ИТ отдела, а от други дивизии на компаниите, заяви Нели Вачева, управител на IDC България

В Централна и Източна Европа се забелязва, че все по-често облачните решения се поръчват и купуват не от ИТ отдела, а от други дивизии на компаниите, заяви Нели Вачева, управител на IDC България

Облачните технологии разтърсват ИТ света: 46% от предприятията вече използват клауд услуги за бекъп, а 24% са инвестирали в „софтуерно-дефинирани” системи за съхранение на данни; 40% от разходите за външни памети са за Flash-оптимизирани системи; 15% от разходите за системи за съхранение пък отиват за т.нар. конвергирани системи.

Всичко това обуславя значителни промени в технологичния бизнес, заявиха анализатори при откриване на „IDC Cloud Leadership Forum” – събитие, организирано от IDC България днес в София хотел Балкан.

Традиционните технологии, които изграждат инфраструктурата на един център за данни: сървъри, външни сторидж системи и мрежово оборудване, все още генерират най-големи приходи за производителите в района на ЦИЕ, но бележат спад или минимален ръст през 2014 г. Обратно, новите технологии: инфраструктура за облака, flash-оптимизиран сторидж и интегрираните системи бележат двуцифрен ръст, посочи Нели Вачева, управител на IDC България.

В Централна и Източна Европа се забелязва, че все по-често облачните решения се поръчват и купуват не от ИТ отдела, а от други дивизии на компаниите. Това е обяснимо, като се има предвид, че често пъти тези облачни решения директно обслужват важни бизнес-функции, например бизнес-анализите.

Налице е ясно разделение между вътрешен и публичен облак – в такава среда работят 33% от предприятията. 11% използват само услуги на публичния облак. Популярно решение е също изграждането на частен облак във външен център за данни. Общо 47% от бизнесите използват облачни решения.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Облачните технологии отнемат бюджети от ИТ отделите”

добавете коментар...

  1. доста тъпи коментари

    В статията не се казва, че счетоводителя си пазарува директно от клауд доставчика каквото ми е кеф или каквото са му набутали. В статията се казва, че финансирането за съответния облачен софтуер е от БЮДЖЕТА на друг департамент, различен от БЮДЖЕТА на IT отдела.

  2. aha

    @Фофу обикновено не админчетата, а тъпите потребители си срутват системите “специалисте”

  3. Фофу

    Целта на статията освен споменатите търговски реклами също е да въведе в мисъл разните фирми които по минимална необходимост имат разни админчета, но понеже нямат пари да си позволят по-грамотни са наели разни лелини и чичови полуграмотни или учащи тийнейджърчета.

    Съответните тийнейджърчета баращи се за експерти поне веднъж месечно или губят данни или сриват системите и докарват фирмите до падане на колене и невъзможност да се работи. Или комбинация от двете.

  4. :-)

    Търговците искат да си продават глупостите на всяка цена. Лошото е когато някой им се върже и започнат да пишат подобни статии. Частен клауд в големите корпорации да, но хибриден или публичен … това е само мечтата на търговеца 🙂

  5. bi-mode

    ето още едно потвърждение че това действително се случва http://technews.bg/article-84417.html

  6. Global

    Има такъв тренд в големите корпорации, където “счетоводителят” е финансов директор, а мениджърът по маркетинг си говори на “ти” с технологиите.

  7. :-)

    Подкрепям @Тест ….изключително разхвърляна статия.

  8. Тест

    По тъпо формирана статистика не съм чел скоро.
    И как един счетоводител (примерно) ще поръча клауд услуга , като няма грам представа.
    Ще го набутат така ,че най-много да приключи фирмата.

Коментар