G.fast интернет услуги навлизат от тази година

Технологията G.fast поддържа скорост от 150 Mbps до 1 Gbps до крайния потребител на услугата

Технологията G.fast поддържа скорост от 150 Mbps до 1 Gbps до крайния потребител на услугата

Новият стандарт G.fast за ултра-широколентов достъп до интернет преминава изпитания в около 30 страни по света. Наскоро започнаха тестове на подобна услуга във Великобритания, а първите комерсиални инсталации ще бъдат реализирани в Тайван от Alcatel-Lucent и нейни партньори.

G.fast решава най-елегантно проблема с “последната миля”, или доставката на интернет до крайния потребител. В района на предоставяне на услугата се инсталира оптичен терминал – точка за разпределение на G.fast канали, а подаването на сигнала към домовете става по обикновени медни телефонни кабели.

В пределите на 500 метра скоростта на работа на канала G.fast варира от 150 Mbps до 1 Gbps, което е определено по-добре от обикновения ADSL и не чак толкова скъпо като GPON (Gigabit PON – пасивни оптически мрежи със скорост 1,2 или 2,4 Gbps). Освен това потребителят сам включва шлюза G.fast, което допълнително намалява цената на услугата.

С навлизане на поточното видео, ADSL връзките започват да се претоварват и не могат да отговорят на нуждите на потребителите. Проблемът може да се реши с оптични канали за връзка (FTTx – fiber-to-the-premises), но това не винаги е възможно и в много случаи е икономическо необосновано, особено в стари сгради. В случая, технологията G.fast се явява достъпна алтернатива.

Новата услуга ще се реализира в Тайван съвместно от Alcatel-Lucent и Chunghwa Telecom. В качеството на G.fast шлюзове ще се ползват продукти на компанията Gemtek Technology, а мрежовото оборудване за GPON и разпределителните G.fast точки ще достави Alcatel-Lucent. Очаква се комерсиалната услуга да заработи до края на годината.

Коментар