„Силата се пробужда” с 1 млн. лв. през уикенда

„Междузвездни войни: Силата се пробужда” счупи не един рекорд по света

„Междузвездни войни: Силата се пробужда” счупи не един рекорд по света (снимка: Facebook)

Най-очакваната кинопремиера за последното десетилетие „Междузвездни войни: Силата се пробужда” разби всички рекорди с премиерния си уикенд не само в света, но и в България.

Продължението на популярната филмова поредица достигна приходи от над 1 милион лева с над 100 000 продадени билета, съобщиха от Форум Филм България.

Филмът отвори на рекордните 90 екрана в цялата страна. Само първите прожекции в нощта на 17-ти срещу 18-ти декември събраха бокс офис от 100 000 лева с близо 7000 от най-ревностните почитатели на сагата.

Резултатите на филма в България го превръщат в най-гледаната премиера за всички времена, както и филма с най-много натрупани приходи в своя премиерен уикенд, вкл. сред всички филми на Дисни.

„Междузвездни войни: Силата се пробужда” счупи не един рекорд и по света. Бокс офисът на филма в САЩ достигна 238 милиона щ.д., като филмът е с най-успешната предпремиера в четвъртък с 57 милиона щ.д., най-успешна петъчна прожекция и филмът с най-високи приходи за един ден със 120,5 милиона щ.д.

Това е и първият филм, който успява да надхвърли 100 милиона щ.д. само за ден, както и филмът, достигнал най-бързо от 100 милиона до 200 милиона щ.д.

Международният бокс офис също е рекорден, като приходите достигат 517 милиона щ.д. (което надхвърля два пъти производствения бюджет на продукцията). Епизод VII чупи рекордите в 19 държави и със сигурност ще влезе в семейството на филмите с бокс офис от над 1 милиард щ.д.

Филмът тепърва предстои да излезе на един от най-големите пазари – Китай, където премиерата предстои на 9 януари.

Първите резултати на Епизод VII дават сериозна заявка и за надхвърлянето на резултатите на научнофантастичния шедьовър на Джеймс Камерън – Аватар. Публиката дава висока оценка на филма – „А” според CinemaScore, а критиците са повече от положителни – 95% според rottentomatoes.com.

„Междузвездни войни: Силата се пробужда” е в кината на 3D, IMAX 3D и 4DX, като филмът се разпространява не само в субтитрирана версия, но и в специална дублирана такава за най-малките фенове на вечната киносага.

През 2016 предстои премиерата на антологичния филм „Rogue One: A Star Wars Story. Световната премиера на Епизод VIII е заложена за 26 май 2017, антологията за Хан Соло ще е в кината на 25 май 2018, Епизод IX е предвиден за 2019, а третият филм от антологията за Междузвездни войни предстои през 2020.

Коментари по темата: „„Силата се пробужда” с 1 млн. лв. през уикенда”

добавете коментар...

  1. From the US

    The best move ever!

  2. 1111

    И за десерт ще ви запазят розовата страна с меката китка.

  3. 1111

    Това стана като сериал. Направо да го подкарат на сезони. Следва тъмната страна се надига. После силата побеждава и след това тъмната страна и светлата страна пият ракия заедно и мезят със зелен Йода в марина.

  4. Anonymous

    И аз се разочаровах. Насила експлоатирана тема. Ефекти- скучни. Леа изглеждаше като невменяем бабишкер, а Хан Соло – като одъртял проскубан плейбой.

  5. Шумналия

    Филма постига максимума, които може да постигне. През 80-те години на миналия век нямаше това презадоволяване, което има зрителя в наши дни.
    Компютърните ефекти станаха банално типични за всеки средно бюджетен холивудски филм, докато едно време им се дивяхме. Поради това и едно време една типична сапунка като “Робинята Изаура” беше размазващ хит, който гледаха малки и големи.
    Времената вече са други и ако Междузвездни войни бяха излезли сега за първи път на екран, щяха да са тотален провал. Така, че да бъдем реалисти.

  6. :)

    Много съм разочарован. Това което гледах, беше много далеч от Междузвездни войни.

  7. Ivan

    Аватар е 2к този 4К. Има сцени снимани на 12 канала.
    Бюджета е приблизително еднакъв. Приходите както. Следват:
    – Аватар 2, Аватар 3…, СтарУор 8, Пришълци, Извънземни, Крокодили и Динозаври …
    Битката в ентъртаймънта за кинтите на плебса продължава…

  8. ivan

    Останах разочарован от филма. Очаквах повече от Дж.Дж. Еибрамс.

Коментар