Работните станции отсрамиха РС пазара

Работните станции и персоналните компютри следват свои собствени пътища, макар и да са родствени продукти

Работните станции и персоналните компютри следват свои собствени пътища, макар и да са родствени продукти

Продажбите на работни станции не следват логиката на РС пазара. След неочаквано слабо първо тримесечие дойде възстановяване през второто и отново ръст през третото.

По данни на Jon Peddie Research (JPR), в периода юли-септември 2015 г. световните продажби на работни станции са нараснали с 2% и 2,1% съответно спрямо предходното тримесечие и същия период на миналата година.

Подобни темпове на растеж се наблюдават и в приходите на производителите, макар че средната цена на устройствата остава непроменена.

Същевременно, световният пазар на персонални компютри намаля с 11% през третото тримесечие, спрямо периода юли-септември на 2014-та. Анализаторите отдават това на конкуренцията от страна на алтернативни изчислителни платформи и удължените цикли на обновяване на оборудването.

Работните станции и персоналните компютри следват свои собствени пътища, макар и да са родствени продукти. Има две основни причини за това. Първо, работниците станции са професионално оборудване, което не може да бъде заменено със смартфони и таблети. Второ, тези машини имат по-кратък срок за обновяване, тъй като клиентите имат високи изисквания към производителността.

JPR прогнозира, че пазарът на работни станции ще продължи да расте в дългосрочна перспектива, въпреки скромната динамика през третото тримесечие.

Най-голям производител на работни станции се явява HP, която държи 37,1% от пазара. На второ място е Dell с дял от 35,9%, като тексаската компания укрепва позициите си след период на продължителен спад. Трети е китайският производител Lenovo.

Коментари по темата: „Работните станции отсрамиха РС пазара”

добавете коментар...

  1. Борис

    Добро утро!

  2. Anonymous

    “Те не могат да бъдат заменени със смартфони и таблети”

    Стиииига, бе! Направо да не повярваш! А, аз си мислех, че в изчислителните центрове и центровете за данни инсталират телефони и таблети вместо сървъри …

Коментар