Експерти: „Данък уикенд” удря коректния бизнес

„Данък уикенд” удря коректния бизнес, който ще понесе допълнителна данъчно-осигурителна и административна тежест, достигаща до 60%, смятат експерти

„Данък уикенд” удря коректния бизнес, който ще понесе допълнителна данъчно-осигурителна и административна тежест, достигаща до 60%, смятат експерти

„Данък уикенд” е нова възможност за неравно третиране, изнудване и тормоз над бизнеса. Работодателските и професионалните организации на счетоводителите ще атакуват съвместно новите разпоредби за данъчното третиране на фирмените активи, стана ясно днес на експертна дискусия в Българската стопанска камара.

Промените в Правилника за прилагане на ЗДДС и Указанията на НАП за прилагане на ЗДДС не са преминали през необходимия процес на обществено обсъждане и в не малка част фактически дописват закона, което е недопустимо. Липсата на значим праг за същественост практически води до отчитане и облагане на всички активи, а това само по себе си създава изключително висока административна тежест за данъчно задължените лица, заявиха експерти на днешната дискусия в БСК.

Практически се въвежда сериозна допълнителна данъчно-осигурителна тежест, тъй като освен 20-те процента ДДС непризнат данъчен кредит върху ползваните за лични цели активи, следва да се имат предвид 10-те процента данък върху доходите на физическите лица, получатели на непаричен доход, и около 30% осигурителни вноски, коментира Велин Филипов зам.-председател на Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС).

Освен това, налице е прекалена детайлизация за следенето актив по актив, въвежда се трети вид амортизация и т.н., респективно – има и скрити разходи за поддържане на персонал, който да следи всичко това. „Ние не сме против данъка, а сме против начина на администрирането му и объркващите указания на НАП. Отчетността трябва да е на ниво скъпи активи, а не на ниво телефони, лаптопи или таблети”, каза Филипов.

Този данък удря коректния бизнес, който ще понесе допълнителна данъчно-осигурителна и административна тежест, достигаща до 60%, а некоректният бизнес ще продължи да укрива счетоводна информация и данъци, заяви Катя Крънчева от Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (АССП).

Освен коректният бизнес от „данък уикенд” най-силно ще пострадат микро- и малките предприятия, където много често активите се ползват едновременно и за търговска дейност, и за лични нужни, допълни Станислав Попдончев, финансов директор в БСК.

„Данък уикенд” е нова възможност за неравно третиране, изнудване и тормоз над бизнеса от страна на недобросъвестни представители на данъчната администрация. Освен това, данъкът създава допълнителни административни прегради пред бизнеса, смята Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал България (АИКБ).

„Ако цялата ни енергия отива за това да правим отчети, кога ще работим за създаването на нови пазари, нови продукти, нови работни места?”, реторично попита Велев. Той предложи въвеждането на праг на стойност на облагаемите активи в размер на 50 000 лв. (а не 700 лв.), какъвто е прагът за регистрация по ЗДДС, и разпределение на ползването на активите за служебни и лични нужди в пропорция 80:20.

Участниците в срещата се обединиха около необходимостта от изработване на обща позиция на всички работодателски и професионални организации, която да съдържа конкретни искания и предложения към представителите на законодателната и изпълнителната власт, така че всички натоварващи бизнеса процедури (с неясен и неубедителен като обем фискален ефект за държавата) да бъдат отстранени.

Коментари по темата: „Експерти: „Данък уикенд” удря коректния бизнес”

добавете коментар...

  1. :o)

    Целта на държавата е ясна…търси откъде да чопне още пари, малко са й 🙂
    Първо започна с бирника Дянков който спря целия бизнес, сега продължават.

Коментар