Виртуален помощник Viv прави всичко сам

Гласовият помощник от ново поколение Viv ще избави холата от някои досадни ангажименти

Гласовият помощник от ново поколение Viv ще избави хората от някои досадни ангажименти

Истинска революция в областта на изкуствения интелект е на път да сътвори група разработчици. Нейното творение Viv представлява виртуален помощник, който изпълнява сам прищявките на хората, като ги разтоварва от досадни ангажименти.

Какво прави всъщност Viv можем да разберем от следната история. Осем инженери седят в конферентната зала. „Аз искам пица Чикаго в моя офис”, казва един от тях на смартфона си. „Какви добавки бихте желали”, пита смартфонът. Инженерите изброяват своите предпочитания и размери. След 40 минути пиците са пред тях.

В тази история участват самите създатели на Viv, а за нея разказва Уошингтън поуст. Поръчката на пици е първото реално изпитание на софтуера. Същността е в това, че Viv не предлага на своите господари варианти на пицарии и доставки, не ги препраща към сайта на Pizz’a Chicago, нито пък им дава номера за връзка с пицарията и оформяне на поръчката. Програмата прави всичко сама, като се ръководи единствено от заявките на потребителите.

Viv е гласов помощник от ново поколение, с развити възможности на изкуствен интелект. Той трябва да помогне на хората да реализират своите желания пряко, без посредници. Разбира се, посредници ще има, но с тях ще се занимава Viv, вместо хората.

Така например, ако човек иска да купи или резервира билети, Viv ще изпълни задачата сам. Нещо повече, виртуалният помощник ще се опита да разбере дали има специфични желания и дори ще предложи алтернативи, ако не може да изпълни първоначалната заявка.  Всичко това програмата ще направи сама, без да препраща потребителя към търсачка, сайтове на интернет магазини, кина и други компании.

Ако разработчиците от Viv Labs реализират своята идея, това ще бъде истинска революция в областта на изкуствения интелект. Показателно е, че интернет гигантите Google и Facebook се опитаха да купят Viv, преди още софтуерът да бъде представен официално. Марк Зукърбърг всъщност се явява един от инвеститорите в проекта.

Любопитен факт е, че Viv e създаден по идея на Даг Китлаус и Адам Чейер, които преди време основаха компанията Siri – разработчик на едноименния гласов помощник за iOS, купен от Apple през 2010 г. Нещо повече, Siri е бил замислен първоначално точно като сегашния Viv, но впоследствие Apple промени проекта.

Оригиналният Siri можеше да взаимозейства с 42 различни услуги, сред които Yelp, StubHub, OpenTable и Google Maps. Именно това позволява на софтуера да поеме цялата работа върху плещите си и да достави на потребителя само крайния резултат. Но след като купи проекта, Apple прекъсна тези връзки и направи Siri просто гласов помощник. Вероятно затова част от разработчиците на софтуера напуснаха Apple и сега реализират първоначалната идея във Viv.

В момента Viv може да работи с 50 различни услуги, вкл. за поръчка на храна, резервиране на билети за събития, повикване на такси, покупка на цветя и други стоки. „Посредниците” са интегрирани в базата данни на софтуера и ще получават изгода всеки път, когато Viv избере един или друг от тях.

Коментар