Зареждането на смартфон през USB крие риск

Потребителите рискуват, когато зареждат смартфоните си през USB порт на компютъра, предупреди Лаборатория Касперски

Потребителите рискуват, когато зареждат смартфоните си през USB порт на компютъра, предупреди Лаборатория Касперски

Свързването на смартфони през USB интерфейс към компютрите с цел зареждане крие риск от заразяване на мобилното устройство с вируси и дори кражба на лични данни, предупреди Лаборатория Касперски.

Компанията за сигурност е тествала няколко модела на база Android и iOS, за да установи, че когато смартфонът се зарежда през USB порта на компютъра, по кабела се предават данни. Какво точно синхронизират двете устройства зависи от производителя, фърмуера и операционната система.

Предаваната информация може да съдържа име и тип на устройството, сериен номер, данни за операционната и файловата система. Подобни данни представляват интерес за киберпрестъпниците, тъй като им позволяват да открият уязвимости в устройството и впоследствие да установят контрол над него.

Достаточно е изпълнението на една команда на модема, която презарежда смартфона в режим на обновяване на фърмуера, за да „загуби” потребителят завинаги своето устройство. Подобни действия дават възможност за незабележимо инсталиране в смартфона на приложения за управление на файловата система, които не могат да се отстранят със стандартни средства – в случая, потребителските данни си остават на мястото, но са компрометирани.

Лаборатория Касперски твърди, че вече е засякла случаи на кражба на данни от смартфони, свързани към компютри. Така например, кибербандата „Червеният октомври” е получила данни, благодарение на USB връзката, и след определяне на модела на устройството, е провела атака с помощта на специализиран експлойт.

Подобни инвазии вече са достъпни дори за непрофесионални хакери, което поставя под угроза всички потребители на смартфони, заключава експертният доклад на Лаборатория Касперски.

Коментари по темата: „Зареждането на смартфон през USB крие риск”

добавете коментар...

  1. ха

    Имаше една джаджа, която прави точно това – прекъсва информационните кабели.Създадена е точно поради споменатата опасност. Въпросната опасност се знае от години и това което четем като новина всъщност е претоплена манджа.

  2. HITler

    ами ако самият юсб кабел има само + и – ?

Коментар