Сървърният пазар забуксува през 2016 г.

След много силна 2015-та година сървърният пазар регистрира спад през пръвото тримесечие на 2016-та

След много силна 2015-та година сървърният пазар регистрира спад през пръвото тримесечие на 2016-та

Пазарът на сървъри отбеляза първия си спад за последните осем тримесечмия. Приходите са намалели с 3,6% за периода ануари-март на 2016 г., сочи анализ на IDC.

В стойностно изражение, световният пазар на сървъри възлиза на 12,5 млрд. долара през първото тримесечие, което е с 3,6% по-малко спрямо същия период на миналата година. Спадът прекъсна поредицата от седем тримесечия на ръст, отбелязва IDC.

В ниския и средния сегмент се наблюдават ръстове – с 1,8% и 8,3% съответно до 9,8 и 1,1 млрд. долара. При високия клас сървъри обаче продажбите са намалели с 33,4% до 1,4 млрд. долара.

Анализаторите обясняват спада с твърде високите показатели през миналата година, които се дължаха на излизането на новото поколение мейнфрейми IBM system z.

Лидер на сървърния пазар през тримесечието е HPE, делът на която се е увеличил за една година от 24,9% до 26,7%. Второ място заема Dell, който също бележи ръст на пазарния си дял – от 18,0% до 18,3%.

Третата позиция е за IBM – Синият гигант регистрира спад в пазарния си дял от 13,2% до 9,2%. В челната петица попадат още Lenovo и Cisco с дялове съответно 7,0% и 6,9%, сочат данните на IDC за първото тримесечие на годината.

Коментари по темата: „Сървърният пазар забуксува през 2016 г.”

добавете коментар...

  1. ха

    То и чупещите се компютри не са решение. Защото хората ще извадят от тук там старите щайги и съвсем ще престанат да купуват…

  2. Майна майнен

    Само какъв застой и криза предстои за цялата компютърната индустрия до към 2025 година след като няма да могат да следват повече Закона на Мур.

    Ще има пълен застой и мор и смърт сред компютърната индустрия – никой няма да е способен да продължава нито с миниатюризацията нито да увеличава производителността – тоест нямат да мога да произвеждат нови по-добри чипове.

    Единственият начин да продават и да оцеляват компютърните гиганти е да произвеждат и продават компютри които да се чупят и развалят на всеки 16 месеца, за да има продажби за да живеят и да се хранят компаниите. 🙂

  3. zte

    Повечето компании ще са само историческо описание в wikipedia.

Коментар