POS терминали на Visa срещу сивата икономика

61% от българите биха платили своите данъци с карта в НАП, ако имат достъп до POS терминал

61% от българите биха платили своите данъци с карта в НАП, ако имат достъп до POS терминал

Visa Европа развива последователно заедно с 15 български банки POS разплащанията в публичните институции вече три години, като така подкрепя правителството в борбата със сивата икономика, съобщиха от компанията.

„Екипът ни полага усилия да установи партньорства с държавните институции за въвеждане на POS терминали на ключови локации. По този начин Visa Европа не само ще улесни потребителите в разплащателния процес, но и ще допринесе за  по-доброто и пълно събиране на данъците и борбата със сивата икономика, което е сред основните  приоритети на сега действащото правителство”, заяви Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

Сред най-важните дейности на компанията е осигуряването на повече POS терминали и възможности за картови разплащания в публичния сектор, като така се ограничават плащанията в брой.

Проучване по поръчка на Visa Европа за България за 2015 г. показа, че 61% от българите биха платили своите данъци с карта в Националната агенция по приходите (НАП) или някой от нейните клонове в страната, ако имат достъп до POS терминал. Това е ръст от 20% спрямо данъчната кампания от предходната година.

Същото проучване разкрива още, че само за три години (от 2013 г. до 2015 г.) делът на хората, които плащат своите данъци и такси в брой, е намалял със 17%.

Екипът на Visa Европа в България работи заедно с българските банки за широкото навлизане на електронните разплащания като средство в борба със сивата икономика в публичния сектор, търговията, малкия и средния бизнес.

Проучване, изготвено от AT Kearney, по поръчка на Visa Европа, показва, че увеличаването на електронните разплащания дори само с 5% води до спад от три процентни пункта в показателя за сивата икономика, който в България е един от най-високите в ЕС.

Коментари по темата: „POS терминали на Visa срещу сивата икономика”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Меракът да се въведат масово безналични плащания означава само едно – безгранична зависимост, т.е. гарантирано малодушно послушание на плебса. Всеки, който си поиска, може да те направи клошар за една минута. Едно запорче, основателно или не, лишава теб и семейството дори и от хляб. Отделно, че няма оправяне с банките, ако някой ти източи картите.

  2. ха

    Saevar, сметката ти се пази електронно, т. е. в някакъв брояч. Ако в софтуера има някакви скрити вратички, тогава този брояч на сметката ти може да бъде променен нелегално. Банката ще твърди, че си си изтеглил сумата на банкомат и ти на практика не можеш да докажеш нищо (не всички банкомати имат камери)!

    Защо ще го прави – примерно за да си присвои парите ти. И е възможно примерно не банката, а някой системен програмист в банката да го направи. Нямаш никакви гаранции. Обикновено ще те клъвнат с малки суми, за да не забележиш (вече се опитаха да го направят в една банка от която бях взел потребителски кредит и почнаха да се оправдават със софтуера).

    И за десерт, като си спомним за историята с КТБ разбираме, че сивата икономика може да се окаже самата банка. Отново честито за гръмките думи за борба с сивата икономика, като някаква неизвестно колко бяла банка следи стриктно купуването на домати в супермаркета…

  3. Saevar

    до ха:
    как точно банката ще ти източи картата и защо ….?

  4. ха

    Борба със сивата икономика – гръмки думи, без покритие. Самите банки са един допълнителен паразит (лапащ пари), който хората избягват чрез парите в брой. И самите банки са потенциални крадци (защото като ти източи картата банката – после можеш да се оплачеш само на арменския поп).

Коментар