Kickstarter отвори работа на повече от 300 хиляди души

Платформата за споделено финансиране на проекти Kickstarter се превърна в един от най-големите работодатели за седемте години на своето съществуване, сочи официалната статистика.

Щатът на самата Kickstarter практически не се разширява, но краудфъндинг платформата осигури работа на много стартиращи кампании, които набират чрез нея средства за реализация на иновативни продукти.

Основана през 2009 г., Kickstarter дава постоянна работа на близо 30 хиляди души, разпръснати в повечето страни по света, пише CNET, позовавайки се на изследване на специалисти от Университета на щата Пенсилвания. Всички тези хора – служители в новосъздадени компании, с различни професии – са привлечени към работа по един или друг проект на постоянна база с помощта на Kickstarter.

Но заслугите на платформата не се ограничават само с това. Kickstarter e помогнала за отваряне на 283 хиляди работни места с частична заетост, вкл. отдалечени работни места, които позволяват на хората да получават приходи, без да излизат от дома си.

Благодарение на Kickstarter са създадени също така над 8800 нови компании от различни нива, вкл. некомерсиални организации, които променят света към по-добро, се посочва в изследването.

За седем години съществуване Kickstarter е привлякла над 5,3 млрд. долара инвестиции за стартиращи проекти. По официални данни, на всеки 1000 проекта се падат 82 работни места с пълна заетост и заплата.

Влиянието на Kickstarter върху света е голямо – именно тази услуга направи възможна появата на компании като Pebble и Oculus, които са водещи в своите пазарни сегменти, съответно при умните носими устройства и шлемовете за виртуална реалност. Това са само два примера за грандиозен успех, осигурен от Kickstarter.

Коментар