ЕС подготвя реформа на авторското право в интернет

Според представители на Европейската комисия, в момента в сферата на интернет липсва правен баланс между издателите на съдържание и големите играчи в търсенето и социалните мрежи

Според представители на Европейската комисия, в момента в сферата на интернет липсва правен баланс между издателите на съдържание и големите играчи в търсенето и социалните мрежи

Европейската комисия работи по проект за радикална реформа в авторското право, който се очаква да бъде публикуван през септември тази година, съобщи Файненшъл Таймс. Основните промени касаят онлайн съдържанието.

В черновата на законопроекта се посочва, че стабилността на издателската индустрия в ЕС може да се окаже под угроза, с риск от по-нататъшни негативни последствия за плурализма на мненията, демократичните дебати и качеството на информацията.

Крайната цел на подготвяния законопроект е издателите да получат ексклузивни права върху съдържанието. Обновеното авторско право ще даде на издателите правни основания да изискват от социалните мрежи, търсачките и агрегаторите на новини да съгласуват с тях използването на фрагменти от съдържанието им и да получават авторски отчисления.

Според представители на Европейската комисия, в момента в сферата на интернет липсва правен баланс между издателите на съдържание и големите играчи в сегменти като търсенето.

В допълнение, планът на ЕС за промяна на авторското право ще засегне онлайн услуги като Skype и WhatsApp. Техните собственици ще бъдат задължени да съблюдават нормите за конфиденциалност в региона на ЕС, да си сътрудничат със службите за сигурност и да се съобразяват с правилата на съюза за ползване на потребителските данни.

По-рано подобни мерки се опитаха да прокарат правителствата на Испания и Германия. Критиците на подготвяния законопроект припомнят, че в резултат на тези действия, новинарската услуга на Google прекрати работа в Испания, а немските издатели се отказаха от парични компенсации, след като съдържанието им беше извадено от Google News и те започнаха да губят посетители.

Коментари по темата: „ЕС подготвя реформа на авторското право в интернет”

добавете коментар...

  1. Историята

    Ако един проблем е нерешим,
    УГОЛЕМИ ГО! Д. Айзенхауер
    Това правят 0;)

  2. дедун

    Я, двама умници Несъздали нищо в обществен интерес дават акъл! Моля, ако сте автори нека видим гениалните ви торения – иначе Ганю е ясен – иска аванта, крякайки за “обществения интерес” за който той не дава нищо от себе си!

  3. Филип

    Ами че е просто, просто е.Просто тях ги интересува не обществения, а финансовия интерес на големите.

  4. Питащият

    Просто идиотите не разбират, че трябва да защитават авторите , а не издателите , че няма смисъл да се защитава авторско право за медийни продукти защото не е от обществен интерес.

Коментар