Нова услуга ни заличава напълно от интернет

Можем да се освободим сравнително лесно от присъствието си в интернет, благодарение на нова услуга

Можем да се освободим сравнително лесно от присъствието си в интернет, благодарение на нова услуга

Желанието на много хора да заличат напълно следите си в интернет е на път да се сбъдне, благодарение на нова услуга, предложена от шведски разработчици.

Услугата е достъпна на сайта deseat.me, където всеки потребител може да се логне със своя акаунт в Google и „да изтрие себе си” от глобалната мрежа.

Софтуерът сканира всички социални мрежи и услуги, в които някога се е регистрирал потребителят, и генерира списък с откритите активности. Кликвайки на съответните бутони, потребителят може лесно да изтрие всичките си следи в интернет.

Услугата не изтрива акаунтите, а само се обръща към съответната страница за отписване. Разбира се, потребителят може да направи това и сам, но ще му отнеме много повече време. Според разработчиците, пълното изтриване на човек от интернет отнема не повече от един час.

Олайн услуги за изтриване на акаунти в интернет се предлагаха и досега – такива са услугата JustDelete.me и вече неактивната DeleteYourAccount.com, но техните алгоритми са различни. Така например, AccountKiller.com предлага на потребителя да избере от списък социалните мрежи и услуги, с които иска да се раздели, а след това го отвежда на страница с подробни инструкции за изтриване.

Освен това AccountKiller предупреждава, че дори след изтриване на акаунтите, данни за потребителите могат да останат съхранени на други места в мрежата.

При създаване на своя алгоритъм, шведските разработчици на deseat.me са използвали инструкции от отворени източници, както и съвети от интернет общността. Услугата по изтриване на данни работи с информация за потребителите в Google Analytics.

Коментари по темата: „Нова услуга ни заличава напълно от интернет”

добавете коментар...

  1. Воми

    Има огромна разлика в разбирането на какво е това изтриване.

    Без значение за която и да е система, когато човек има щастието да види опция или бутон, който да натиска за изтриване – абсолютно нищо не може да гарантира, че данните се трият действително, а не просто скриват и архивират, което с 100% вероятност и сигурност се случва и човек си остава със заблудата че бил изтрил нещо си.

    Така че, който каквото е правил в Интернет и соц. мрежите си остава завинаги това е доживотна и смъртна присъда. След като умре човек данните му ще продължат да съществуват и с приоритет ще са точно тези неща, които човека е искал спезиално да изтрие.

  2. Юли

    Не знам колко добре работи тази услуга, но сайта им не работи добре.
    При логване с Гугъл акаунт натиснеш “Отказвам” при въпросите за разрешения, то излиза страница с:
    “Cannot GET /fail”
    Дано иначе сайта се справя по-добре.

Коментар