Британските ИТ заплати падат след Брекзит

Годишното възнаграждение на техническите специалисти във Великобритания е намаляло от 55 709 лири през май до 45 964 лири през октомври

Лондон е притегателен център за технологичните таланти от цял свят, но след Брекзит градът започва да отстъпва позиции

Гласуването на британците за излизане от Европейския съюз се отрази на заплатите на техническите специалисти, сочи проучване на инвестиционната компания Balderton Capital, данни от което публикува порталът ITPro.

Наблюдава се тенденция на рязко понижаване на инженерните заплати след референдума за Брекзит. В частност, възнагражденията са намалели от 55 709 британски лири годишно към май 2016-та до 45 964 лири през октомври. Данните се базират на информация от компанията за подбор на технически кадри AngelList.

В момента Лондон, Берлин и Париж са най-предпочитаните дестинации за европейски стартиращи компании, следвани от Стокхолм, Амстердам, Мадрид, Дъблин и Копенхаген. Великобритания пък заема първо място в Европа по технологични таланти за 2016 г., с дял от 38% в търсенията на техническа работа от специалисти в други страни.

Островът извлича полза от достъпа до таланти по целия свят, като делът на чуждите специалисти в технологичната индустрия на страната е 22%. Но въпреки че средната заплата на инженер във Великобритания винаги е била по-висока, отколкото във всяка друга европейска страна, тя намалява след Брекзит и в момента е равна на тази в Германия.

Освен това за Великобратания ще стане по-трудно да наема работници от ЕС, ако страната реши да не участва в доктрината за свобода на придвижването. Според Balderton Capital, в момента са необходими 3 седмици за наемане на технологични работници от ЕС, но ако кандидатите трябва да подават документи за визи Tier 2, този срок ще нарасне до 16 седмици.

Статистиката сочи, че Лондон е извлякъл значителна полза от миграцията, тъй като в над 40% от технологичните компании, създадени там през миналата година, има поне един основател от небритански произход. Според анализаторите, ако визовата квота от 20 700 души не се промени, работната сила в британските стартъпи може да намалее с 20%. Това, от своя страна, ще доведе и до намаляване на дела на британските стартъпи в Европа от 31% до 24%, т.е. колкото имат Франция и Германия.

Коментар