Увеличават три пъти плътността на LCD-тата

Нова технология може да направи LCD панелите много по-плътни и икономични

Нова технология може да направи LCD панелите много по-плътни и икономични

Екип от специалисти на компаниите AU Optronics и JNC Petrochemical разработи технология, която позволява трикратно увеличение на плътността на течнокристалните дисплеи и намаляване на консумацията на енергия.

Тайната на новия тип дисплеи е в отсъствието на субпиксели и цветни филтри. Смесването на основните цветове, благодарение на което се формира пълноценно изображение, става не в пространството, а във времето.

В зависимост от наличието на подсветка в даден момент, пикселите се редуват да светят в червено, синьо и зелено. Превключването е много бързо, благодарение на новите течни кристали в синя фаза.

Освен това отсъствието на цветни филтри позволява да бъде намалена консумацията на енергия с около 30% при запазване на яркостта. Плътността при новата технология достига 1500 пиксела на инч.

Смесването на основните цветове, благодарение на което се формира пълноценно изображение, става не в пространството, а във времето (източник: snaxzer.com)

Смесването на основните цветове, благодарение на което се формира пълноценно изображение, става не в пространството, а във времето (източник: snaxzer.com)

Течните кристали със синя фаза работят 10 пъти по-бързо от използваните в момента течни кристали. Това позволява всеки цвят да се предава през течния кристал по различно време, с което отпада необходимостта от цветни филтри. На практика се утроява оптичната ефективност.

LCD екраните с повишена плътност са особено необходими в гарнитурите за виртуална реалност, където потенциалът на съвременните технологии вече е изчерпан, но все още не е постигнато приемливо качество.

Още през 2008 г. прототип на подобен дисплей показа Samsung, но технологията на корейската компания се оказа непригодна за серийно производство. Сега инженерите са отстранили проблемите и отварят пътя за комерсиализация на технологията. Прототип се очаква още през следващата година.

Коментари по темата: „Увеличават три пъти плътността на LCD-тата”

добавете коментар...

  1. Дионисий

    Самсунг се отказъл ,а те “напредналите” ….ще правят прототип …през 2018-та. А през 2019 може тихо да се откажат….

  2. dev

    Flickering-ът е вреден за зрението…

  3. радико

    Ами при положение че работят 10 пъти по бързо а им се налага да увеличат скоростта си само три пъти сметката излиза, че са 3,333 пъти облекчени спрямо сеашните кристали

  4. Георги

    Много ми е интересно колко време ще издържат на този огромен брой превключвания които трябва да правят.

Коментар