Agile е предпоставка за успеха на софтуерния проект

„При софтуерните проекти изискванията са високи, а рискът много голям, защото бизнесът се променя и никой не може със сигурност да прогнозира какво ще се случи в бъдеще”, казва Мартин Кулов, председател на АСИ (снимка: личен архив)

Agile методологията и използването й от българските компании е във фокуса на поредната конференция 2doIT, която Асоциацията на софтуерните инженери (АСИ) организира на 29 март в София. Събитието, насочено към софтуерни инженери, програмисти, разработчици, анализатори и въобще към професионалистите в областта, цели да покаже с примери какви са различните практики и методологии, използвани при реализацията на проекти, и защо именно те са важни за крайния успех.

„Една от целите на АСИ е да помагаме на софтуерните инженери да продължават професионалното си развитие, да участват в т.нар Lifelong Learning, или процес на учене през целия живот. По този начин те могат да израстват като специалисти и да правят предложения на компанията, в която работят – например, ако определен модел не е подходящ, да предложат на мениджмънта друг, приложим за конкретния случай”, сподели Мартин Кулов – организатор на конференцията и председател на Асоциацията.

Според него, подобен тип конференции са полезни, защото запознават софтуерните инженери с конкретни методики и им дават възможност да ги сравнят с примери от практиката. Например, защо методологията Scrum е подходяща за продуктово ориентирани компании, но не и за компании в сферата на услугите.

Именно Agile практиките са водещата тема на конференцията 2doIT AGILE DECODED. Ключовата лекция на Огнян Дренски (директор Продажби и Маркетинг в School of Business Competences) цели да покаже същността на практиките от Agile методологията и начина, по който компаниите ги използват в наши дни – коя, как и къде е приложима и на кой етап от софтуерната разработка може да се ползва.

В момента АСИ провежда анкета за разпространението на Agile у нас, в съответствие с подобни проучвания в световен мащаб. Резултатите от това първо по рода си изследване в България ще бъдат обявени по време на конференцията и обсъдени в отделен панел. Целта е да се събере информация за проникването на практиката у нас и най-вече за това как компаниите оценяват успеха на Agile проектите и кои инструменти са предпочитани за управление на проекти, за да се направи сравнение с резултатите от международната анкета State Of Agile на VersionOne. А те сочат, че в последните години Agile се използва все повече, като компаниите формират разпределени екипи, разположени на различни локации (можете да участвате в проучването тук: http://2doit.co/agile/survey/).

Сред актуалните теми на конференцията ще бъде и договарянето на Agile проектите, където лектор е Никола Богданов – Senior Scrum Master (Fourth). Преди да започне един проект, е необходимо да се направят доста други неща – договаряне на проекта, договаряне на управление на портфолиото на компанията и едва тогава се навлиза в конкретната методология или фреймуърк, обясни Кулов. Специфичното при Agile проектите е, че трудно може да се планира срокът за изпълнението им и най-вече колко ще струват. Agile мисленето не е насочено към това да се каже с точност какво ще бъде постигнато като резултат след една година.

„При софтуерните проекти нещата са сложни, рискът е много голям, изискванията са високи, защото бизнесът се променя и никой не може със сигурност да прогнозира какво ще се случи в бъдеще. Понякога дори при вече договорени условия, поради голямата динамика на екипа и промените на бизнеса, не могат да се изпълнят конкретните договорки. Затова в отделна лекция ще демонстрираме примери от практиката за договаряне на Agile проекти при определени условия за срокове, качество и цена”, поясни Кулов.

Доскоро успехът на даден проект се измерваше с неговото предаване в зададените срокове. Напоследък обаче критерият за успешен проект се е променил и успехът вече се определя от удовлетворението на клиента, сочи проучване. „Софтуерът е много динамичен и се променя непрекъснато. Agile практиките предполагат премахване на всичко излишно, за да се правят само тези неща, които клиентът желае“, допълни Кулов. Този аспект също ще бъде разгледан като отделна тема на конференцията.

За ключовата роля на софтуерната архитектура в ИТ проектите ще говори Красимир Байлов, софтуерен архитект във Virtustream, който ще сподели различни техники за софтуерна архитектура в развитие (emerging architecture).

В програмата на конференцията е залегнал и въпросът за прилагането на Agile практиките в по-голям мащаб, т.нар. скалиране, където лектор е Зорница Николова, известен Agile коуч и управляващ партньор в Leanify. Тя ще сподели опит на български компании от прилагането на Agile в повече от един екип и как се синхронизира тяхната работа.

Като много интересна се очертава и лекцията с авторско проучване на Александър Йочев (DX технически евангелист, Microsoft), който ще представи резултатите от анализа си по темата как глобални софтуерни проекти се прилагат в България и какви са Agile практиките, използвани у нас. Неговото изследване за България ще бъде допълнено от резултатите от анкетата на АСИ, която се провежда в момента.

На 24-и март, няколко дни преди 2doIT AGILE DECODED, ще се проведе и безплатен уъркшоп с чуждестранни лектори за участниците в конференцията. Работният формат се организира от SBC (School of Business Competence), като желаещите да се включат в уъркшопа ще бъдат подбрани на базата на квалификацията им, тъй като местата са ограничени, уточниха от АСИ.

Рада Станева

Рада Станева

Коментари по темата: „Agile е предпоставка за успеха на софтуерния проект”

добавете коментар...

  1. :-)

    “технически евангелист” Боже, какво беше за там версиите…

  2. Stefan

    Agile-a е тънката граница, която разделя свободата от строгия тъмничен режим. И ако не успееш да нацелиш тази тънка линия си, или в удницата, или в карцера 😀
    PS play by the rules, cause there are rules!

  3. А

    Бях чел за scrum как са го измислили и термина идва от ръгбито, самата методология е замислена за подобрение на производството на автомобили в Тойота, нищо общо със софтуера по това време. Въпросната методология е замислена през 1986-та и сега ни го тръбят като нещо ново.

  4. ха

    Agile=Гъвкава методология (според wikipedia)
    Не мога да разбера защо трябва да се ползват звучащи странно термини като Agile, които само насаждат впечатлението за нещо супер конструктивно. Всъщност става дума за една твърде обща концепция като цяло.
    Това е все едно в един хотел да кажат, че поддържат hot water технологията, а всъщност да имат предвид, че в баните има топла вода.

Коментар