Технологиите са нищо без стратегия

Използването на технологиите следва да е подчинено на стратегически планове за развитие, смятат участниците в дискусията по време на IoT Forum 2017

Технологиите за интернет на нещата (IoT) са факт, но те не биха направили градовете ни интелигентни, ако хората нямат идея как да впрегнат ИТ системите в полезна работа. Използването на технологиите следва да е подчинено на стратегически планове за развитие, а те от своя страна могат да доведат до ефективен резултат само при наличието на дългосрочна и ясна визия. Около този извод се обединиха лекторите в дискусията „Умно управление на градовете“ по време на IoT Forum 2017, организиран от IDC България.

Сензорите, комуникациите, автоматизацията – всичко това е налице от компаниите, но хората са тези, които чрез технологичните системи правят градовете „умни”, заяви Пламен Жечев, мениджър Държавна администрация и корпоративни клиенти в Cisco Systems – България. Визията за цялостния, ефективен краен резултат носи истинския смисъл от внедряването на технологиите за интернет на нещата – нещо, което не може да се получи, ако отделни проекти се правят на парче, допълни Борис Басмаджиев, изпълнителен директор на IoTNet.

У нас обаче администрацията работи именно по втория начин, подчертаха представителите на двете технологични фирми. Налице са програми за финансиране, които провокират ведомствата да пишат конкретни проекти за усвояване на наличните бюджети, а не с цел постигане на цялостен позитивен резултат.

Хората са тези, които чрез технологичните системи правят градовете „умни”, заяви Пламен Жечев от Cisco Systems България

Ведомствата си имат своите стратегии за модернизация, които определят портфейлите от технологични проекти за реализиране, подчертаха, от друга страна, инж. Емануил Марков от Министерството на здравеопазването и Мирослав Ценов от Агенция пътна инфраструктура. Здравното министерство е на път да реализира дълго очакваната единна и интегрирана здравна информационна система, увери иж. Марков. Предвидено е дори въвеждането на телемедицина към 2020 г. Това, според Марков, ще е в помощ на много пациенти, особено тези, които са трудноподвижни и рядко посещават личния лекар.

Пътищата пък ще станат обект на постоянен мониторинг, оборудвани с динамична сигнализация, автоматично преброяване, автоматично измерване дори на теглото на превозните средства на пътя и алармиране в реално време за възникнали инциденти, поясни Ценов. Мониторингът ще обхване всички големи пътища в страната. Ценов обаче не посочи кога се очаква да бъде приключен проектът.

И двамата представители на държавните ведомства бяха единодушни, че структурите, в които работят, имат виждане за технологичното си развитие и изграждането на инфраструктури, готови да посрещнат бъдещото технологично развитие на градовете.

Най-трудна в прехода към интелигентните градове остава темата за личните данни и личната неприкосновеност. Над 40% от гостите на IoT форума са склонни да направят компромис със защитата на личните си данни в полза на добре работеща система за умен град, показа анкетата в реално време, проведена в залата по времe на събитието.

Неприкосновеността няма как да остане непокътната територия, подчерта Борис Басмаджиев. Дори и в момента тези от нас, които имат някаква смарт-технология под ръка, вече са направили компромис в това отношение. Нашите смарт-устройства разкриват в интернет къде ходим, какво правим, с кого се виждаме и т.н. С развитието на рекламно-маркетинговата индустрия, системите, които следят поведението на всеки човек и неговите предпочитания, ще стават все по-интрузивни. Тенденцията тепърва ще набира скорост с развитието на умните градове.

Остава обаче надеждата, че бъдещият интелигентен град ще може да осигури нови услуги с висока добавена стойност, показа IoT Forum 2017. Над половината от участниците, гласували в анкетата на IDC в залата по време на дискусията, посочиха, че са готови да плащат данък смарт-град, ако той наистина ще им донесе нови и качествени услуги.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Технологиите са нищо без стратегия”

добавете коментар...

  1. !

    Основният проблем на IoT е, че за пореден път сигурността остава на заден план. Припомням, че една от най-големите DDOS атаки беше направена чрез хакнати камери, крушки, термостати и прочее.

  2. :о)

    Тоест великото иновативно IoT е нищо без отново обикновенния човек да измисли ползи с които да зариби другите хора. Мерси че ми казахте…иначе се чудех IoT какво точно ще реши и улесни?

  3. ха

    Какво става тук? От последните 11 теми цели 8 са посветени на интернет на нещата… Не че не е нещо важно, но ще минат доста години преди обществото да узрее за подобни технологии. Дотогава технологията си е само реклама на вятъра и толкова (от технологична гледна точка преди да се популяризира масово няма да има обратна връзка и няма да е апетитно парче за хакерите, които ще впрегнат слабостите на реализациите).

Коментар