Електронно сертифициране за вноса на биопродукти в ЕС

От днес в ЕС се прилага нова система за електронно сертифициране на вносните биологични продукти. Целта е подобряване на проследимостта и събирането на данни за търговията с тези продукти.

Очаква се системата за електронно сертифициране да осигури по-стриктното прилагане на разпоредбите за безопасност на храните и да ограничи евентуалният риск от измами, съобщи Европейската комисия.

Същевременно с нея ще се намалят административните пречки пред икономическите субекти и компетентните органи и ще бъдат осигурени по-пълни статистически данни за вноса на биологични продукти.

Предвиден е 6-месечен преходен период, през който могат да се използват сертификати както на хартиен, така и на електронен носител. От 19 октомври 2017 г. обаче вносът на биологични продукти ще се сертифицира само по електронен път.

Сертификатите за внос ще станат част от интегрираната компютризирана ветеринарна система TRACES, чрез която се следи движението на хранителните продукти в ЕС. TRACES е ценен инструмент, който осигурява бърза реакция при заплахи за здравето. Системата позволява да се следи движението на стоките и улеснява управлението на риска във връзка с отхвърлените пратки.

Коментар