Бионични уреди ще променят все повече живота на човека

Технологичното развитие на нови уреди с широка гама от функции върви успоредно с прогреса на „биониката”. Резултатът е създаване на хай-тек продукти, които имитират естествените природни механизми.

Същевременно тече и обратният процес – биологични дадености се комбинират с технологични изобретения. Вече има много продукти, разработени по методите на биониката.

Специален вид боя, например, с абсолютна устойчивост към вода и замърсяване имитира цвета на лотуса, който притежава същите качества. Сонарите и радарите пък са изобретени на базата на наблюдения при прилепите. Корпусите на някои кораби имитират дебелата кожа на делфините, летателните уреди на Леонардо да Винчи също са бионични по своя характер.

Джеси Съливан е един от потребителите на бионичен уред. През май 2001 година той претърпява сериозни електрически изгаряния и лекарите са принудени да ампутират и двете му ръце до раменните стави. Злощастният инцидент го принуждава да ползва медицински протези.

Той се съгласява да участва в научен експеримент, от което си решение впоследствие остава доволен. Днес лявата ръка на Джеси Съливан е „бионична” и се контролира изцяло от човешкия мозък. Това става чрез електрически сигнали, които преминават през предварително манипулираните от хирурзите нерви.

Движенията на ръката са координирани и детайлни. Те се осъществяват чрез процес, наричан от учените „мускулна реинервация”. При него мускулната дейност, която се определя от мозъчните импулси, се улавя от електродите на изкуствената ръка.

Сигналите се отвеждат до вграден в бионичната ръка компютър, който ги обработва и задвижва електромотори. По този начин бионичната ръка с максимална точност имитира движенията на естествената.

Все пак движенията не са толкова гладки, но база за сравнение с медицинските протези просто няма, казва д-р Тод Куикен, директор по невроинженерство в Рехабилитационния институт в Чикаго. С бионичната ръка могат да се извършват четири основни движения от общо 22 – това са движенията на раменната става и лакъта, въртене на китката и затваряне на дланта с пръсти.

Бионичната ръка не е единственият уред, свързан пряко с човека. Още през 2003 година на трима незрящи са имплантирани т.нар. „ретинални протези” от учени на университета в Южна Калифорния. Всеки от пациентите е носил очила с вградени миниатюрни видео камери. Очилата предавали сигнала през миниатюрен безжичен приемник, скрит зад ухото, до имплантите в ретината. И в този случай се използват електроди, които предават сигналите на очния нерв, откъдето пък те стигат до мозъка. Така бионичните очи позволяват на незрящите отново да виждат.

Освен в медицината, бионичните уреди ще намират все по-широко приложение във военното дело, във всякаква техника и индустрии като самолетостроене, корабостроене и други, единодушни са учените. В живота на хората ще навлизат все повече устройства, вдъхновени от самия живот.

Коментари по темата: „Бионични уреди ще променят все повече живота на човека”

добавете коментар...

  1. Димитър

    eco_world:Но така ли е в действителност?
    Ако беше така щяхме да живеем в една прекрасан утопия 🙂 И все пак – един ден ще е нормално ако се наложи да ти ампутират крака да ти сложат бионичен, с който да можеш и футбол да играеш.

  2. eco_world

    Всичко това е прекрасно като идея!
    Даже ако се върнем в историята на човечеството назад…всички изобретения и открития са били дадени на човечеството ни с една единствена цел, да ни се помогне и да имаме един по-пълен и радостен и свободен живот.
    Но така ли е в действителност?

Коментар