180 софтуерни специалисти от 14 държави посетиха SEETEST 2014

Трите успешни конференции SEETEST – 2008, 2009, 2014 я превърнаха в едно от най-значимите събития в областта на софтуерното тестване в Югоизточна Европа

Трите успешни конференции SEETEST – 2008, 2009, 2014 я превърнаха в едно от най-значимите събития в областта на софтуерното тестване в Югоизточна Европа

На 25-ти и 26-ти септември 2014 г. в Букурещ, Румъния се проведе третата международна конференция SEETEST с фокус върху осигуряване качеството на софтуера. SEETEST 2014-та повтори успеха на SEETEST 2008 и SEETEST 2009. Главен организатор на международната конференция е Фондация „Югоизточен Европейски Тест Борд” – SEETB в сътрудничество с фирма „Куолити Хауз” ЕООД и ANIS – най–голямата IT браншова организация в Румъния.

Участие в двата дни на провеждане на конференцията взеха около 180 софтуерни специалиста от 14 държави – Бонер (Бонейр), България, Германия, Индия, Израел, Македония, Молдова, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Холандия, Великобритания, САЩ.

Програмата на първия ден на конференцията включваше лекции, които бяха изнесени от видни представители на IT бранша, известни в целия свят. Лекторите са изключително влиятелни личности в бранша, автори на десетки книги в областта на софтуерното тестване, членове на международната неправителствена организация International Software Testing Qualification Board (ISTQB) – Рекс Блек, Ярон Цюбъри, Ерик Ван Вейнендал, Джеф Томпсън, Греъм Бат и Випул Кочер.

Вторият ден на конференцията беше открит от Митко Митев – Председател на SEETEST 2014, който в своята реч сподели с участниците, че една от главните цели на конференцията е създаването на мрежа за обмяна на експертиза и контакти, както и запознаване с най-иновативните тенденции и подходи в областта на софтуерното тестване.

Вторият ден продължи в изнасянето на петнадесет презентации с фокус върху споделяне на практически опит при решаване на различни проблеми по време на цикъла на разработка. Те бяха селектирани от програмния комитет на конференцията, чиито избор бе затруднен от множеството добре обосновани и подадени предложения. Част от разгледаните теми включваха ключови аспекти при организиране процеса на тестване като test management, agile testing, mobile testing и други.

Наградата за най-добра презентация по единодушно мнение на публиката спечели Клаудио Драгия (Quality Manager, CapGemini Consulting), а наградата за „Best Paper” отиде при Робърт Каланджио (Senior Quality Engineer Lead & Testing Consultant, Adobe Romania) – автор на научната статия „Tester’s role – Olympic experience”.

Трите успешни конференции SEETEST – 2008, 2009, 2014 я превърнаха в едно от най-значимите събития в областта на софтуерното тестване в Югоизточна Европа. През 2015-та година SEETEST отново ще се проведе в София, България.