Подпалени е-скутери разколебават купувачите

Пожари с електрически скутери в Индия повдигнаха остро въпроса за безопасността
(снимка: CC0 Public Domain)

Поредица от пожари с електрически скутери в Индия предизвика опасения за безопасността сред някои купувачи. Събитията могат да сложат прът в колелата на правителствените планове за електрифициране на транспорта.

Индия иска електрическите скутери, триколки, мотоциклети и други дребни превозни средства да съставляват 80% от общите продажби на подобен род возила в срок до 2030 г. Днес техният дял е едва 2%. Затова администрацията на премиера Нарендра Моди предлага на компаниите милиарди долари стимули за местно производство на електрически превозни средства.

В събота обаче видеозапис на на е-скутер Ola, обхванат от пламъци, бързо се разпространи из интернет и породи началото на неочаквано правителствено разследване. В друг скорошен случай скутер на стартиращата компания Pure EV се запали, а горящ мотор на Okinawa Autotech Pvt уби двама души. Компаниите твърдят, че разследват инцидентите.

В резултат на мрачните новини за е-скутерите все повече купувачи казват, че отлагат плановете си за покупка на подобни возила. Десетки публикуваха притесненията си в социалните медии тази седмица, като неколцина посочиха, че преразглеждат въпроса дали сега е подходящият момент да преминат към електрическо задвижване.

„Направих много проучвания, но сега преразглеждам решението си. Ще си купя обикновен мотоциклет”, каза 28-годишният Прахарш Махадевиа, инженер от западния град Ахмедабад, цитиран от Ройтерс. Наийм Куадри, индийски журналист, също има „различни мисли поради тези многократни случаи на пожари”.

След инцидента с Ola, пори който загинаха баща и дъщеря, правителството на Моди уведоми депутатите в индийския парламент, че ще предприеме „съответни действия” срещу производителите, след като разследванията приключат. Някои местни експерти напомнят, че при подобни случаи по света се практикува т.нар. изтегляне от пазара на съмнителните стоки.

„Това е изгряващ сектор и всичко негативно неизбежно ще има пагубно въздействие”, каза Рандхеър Сингх, директор по електрическата мобилност в правителствения мозъчен тръст Niti Aayog. „Начинът, по който ще се справим със ситуацията, ще определи доверието на потребителите занапред”, допълни той.

Коментари по темата: „Подпалени е-скутери разколебават купувачите”

добавете коментар...

  1. :o)

    по улиците на тая черна държава живеят милиони нерегистрирани, умират хиляди на ден дето никой не ги знае в този 2 милиарден човешки мравуняк, а тея тръгнали да ми гледат 1 клипче на самозапалила се тротинетка…бегай оттука

Коментар