Бюрокрация спъва проекта за град на бъдещето в Силициевата долина

Строителството на града на бъдещето за милиардерите от Силициевата долина беше замразено заради бюрокрация (снимка: California Forever)

Проектът за екологичния техно-град „Калифорния завинаги” беше замразен за неопределен период от време. Инвеститорите ще трябва да изчакат най-малко две години за приключване на екологичната оценка, съобщи The Verge.

Повторното подаване на документи за получаване на разрешение за изграждане на мечтания град “California Forever” ще стане през 2026 г. Местните жители също искат да знаят повече за проекта, чиито подробности остават неизвестни.

Плановете за изграждане на град на бъдещето “от нулата” в залива на Сан Франциско станаха публично достояние преди около година. Американската компания Flannery Associates купи земеделска земя в окръг Солано за сумата от 800 млн. долара. Това предизвика интереса на едни и съпротивата на други и доведе до спекулативен скок в цените на земята.

Според репортаж на Таймс от миналата година, зад проекта стоят група инвеститори от Силициевата долина, включително съоснователят на LinkedIn Рейд Хофман, инвеститорите на Andreessen Horowitz Марк Андреесен и Крис Диксън, бившият изпълнителен директор на GitHub Нат Фридман и основателят на Emerson Collective – Лорън Пауъл Джобс (вдовицата на Стив Джобс).

Според информирани източници, милиардерите тайно започнали да купуват земя на 100 км от Сан Франциско, за да построят град, според собствените си разбирания. Това трябва да бъде град от нов тип, в който всичко ще бъде преосмислено – методите на строителство, архитектурата и дори формата на управление.

Подробностите за проекта остават неизвестни, но само инфраструктурата ще струва милиарди щатски долари. Местните власти все още са скептични към тази инициатива и настояват за обществени обсъждания.

От гледна точка на инициаторите на проекта, той протича както обикновено. Изготвени са документи и е подадено заявление за разрешение за започване на работа, което ще се наложи да бъде подадено отново през 2026 г.

Но според местните власти, мечтаният проект е в състояние на „дълбоко замразяване” и съдбата му все още е под въпрос.

Коментар