Топ 10 на най-добрите места за таланти в света

Европейските държави доминират в класацията на най-добрите места за таланти
(снимка: CC0 Public Domain)

За единадесета поредна година Швейцария оглави списъка като най-конкурентната страна в света за таланти, според класацията IMD 2024 World Talent Ranking, която потвърждава нейния силен и стабилен набор от таланти въпреки бързо променящия се глобален пейзаж на пазара на труда.

Класацията измерва как се представят икономиките по света, когато става въпрос за поддържане на техния набор от таланти. Тази година списъкът беше разработен чрез комбинация от отговори на проучването и твърди данни от Световния център за конкурентоспособност на IMD ​​и външни източници в 67 икономики по света.

Според доклада, когато става въпрос за таланти, това са 10-те най-конкурентни икономики в световен мащаб:

  • Швейцария
  • Сингапур
  • Люксембург
  • Швеция
  • Дания
  • Исландия
  • Норвегия
  • Холандия
  • Хонконг
  • Австрия

Европейските държави доминират в тазгодишната класация, попадайки на осем от първите десет позиции. Две икономики в Азия също фигурират в списъка, като Сингапур и Хонконг се нареждат съответно на второ и девето място.

Съединените щати обаче не попадат в топ 10 тази година, слизайки с шест позиции до 21-во място. Трябва да се отбележи, че САЩ паднаха от второ място през 2020 г. на 14-то през 2024 г. в категорията на оплакванията, повлияни от разходите за живот в страната и ставката на събирания данък върху личните доходи, отбелязва CNBC.

САЩ също слизат до 32-ро място в категорията на готовност тази година. Страната е оценена и под средното ниво по отношение на наличието на езикови умения за посрещане на нуждите на предприятията, заемайки 47-мо място от 67 икономики в световен мащаб.

Швейцария остава в челните редици на конкурентоспособността на талантите, оглавявайки списъка от създаването на класацията през 2014 г. Страната доминира по отношение на инвестициите и развитието, както и по фактора привлекателност.

Европейската държава оглавява списъка по няколко критерия като качество на живот, здравна инфраструктура, университетско образование, наличие на законова минимална заплата, способност за привличане на чуждестранен висококвалифициран персонал и др.

Сингапур също е забележителен победител в тазгодишния списък. „Изкачването на града-държава от 18-та позиция през 2014 г. до второ място тази година може да представлява предизвикателство за швейцарската доминация в близко бъдеще”, отбелязват авторите на доклада.

Стабилният възход на Сингапур се движи от готовността на неговия резерв от таланти, оценен като номер 1 сред страните в класацията. Сингапур показва и най-голяма липса на дискриминация и е на първо място, когато става дума за растеж на работната сила, наличие на квалифицирана работна ръка и на финансови умения, според доклада.

Въздействие на AI върху глобалната среда за таланти

Докладът на WTR за 2024 г., озаглавен „Социално-икономическите последици от AI на работното място”, подчертава влиянието, което изкуственият интелект оказва върху глобалната среда за таланти.

„Бързото приемане на изкуствения интелект (AI) трансформира индустриите и прекроява глобалната икономика по безпрецедентни начини, създавайки както възможности, така и предизвикателства за конкурентоспособността на талантите”, ​​казва Хосе Кабайеро, старши икономист в Световния център за конкурентоспособност на IMD.

„Въпреки че AI може да донесе несравнима ефективност и производителност, той също така заплашва с широко разпространено изземване на работни места, особено в сектори, които зависят от рутинни задачи и автоматизация”, допълва той.

Докладът констатира, че в Япония, Тайланд, Сингапур, Обединеното кралство и Канада „висшите ръководители смятат, че AI е най-видим на работното място, поради начина, по който замества хората. Освен това беше установено, че дискриминацията се увеличава в тези икономики”.

„Включването на AI в работната сила може да въведе нови форми на дискриминация, като например предубедени алгоритми, които могат да засилят съществуващите неравенства и да имат по-широко социално въздействие върху маргинализираните общности”, казва Кабайеро.

Например, докладът установява, че заетостта на жените е повече от два пъти по-вероятно да бъде засегната от автоматизацията (7,9%), в сравнение с мъжете (2,9%), в страните с високи доходи.

В крайна сметка, докато икономиките с високи доходи са по-склонни да видят смущения и повишена дискриминация от приемането на AI в краткосрочен план в сравнение с икономиките с ниски доходи, „от тях също се очаква да получат по-големи общи ползи”, заключава докладът.

Коментар