Ubuntu получава GPU ускорение на видеото

Потребителите на Ubuntu скоро ще се сдобият с хардуерно ускорение на видеото чрез графичните карти на Intel, AMD и Nvidia

Canonical работи за подобряване на потребителското изживяване на своята Linux-базирана операционна система Ubuntu. По-конкретно, компанията бележи напредък в хардуерното ускоряване на видеото чрез популярните GPU на пазара.

Преди няколко седмици Canonical разкри, че иска да вгради хардуерно-ускорен видеоплейбек по подразбиране в очакваната версия Ubuntu 17.10 (Artful Aardvark). В момента разработчикът е концентриран върху Intel GPU, тъй като това e най-разпространеното графично ядро в персоналните компютри.

Потребителите на Ubuntu обаче живо се интересуват дали Canonical ще осигури същите възможности и за графичните карти AMD Radeon и Nvidia. В отговор, разработчикът увери, че ще внедри хардуерно видео ускорение и с тези GPU веднага щом приключи с имплементацията на Intel GPU.

„Напредваме в ускорения видеоплейбек с Intel, но се натъкваме на много грешки. Има бъгове в драйвера Intel VA, в Totem и GStreamer”, споделя Уил Кук, директор по Ubuntu десктоп системи в Canonical, като подчертава, че усилията в момента са фокусирани върху Intel, но в плановете влизат също AMD и Nvidia.

Същевременно, Canonical продължава работите по потребителския интерфейс LivePatch UI. Прозорецът Software Properties вече е обновен да показва текущото състояние на инсталираните или налични Live Patches, работи се и по приложния програмен интерфейс (API) за автентикация, така че потребителите да могат да регистрират и получават ключове в инструмента за настройка на Live Patch.

Освен това екипът на Ubuntu Desktop преговаря с разработчиците на elementary OS за създаване на нова функционалност за двете операционни системи, която ще заглушава и спира звука при входящи обаждания на базата на PulseAudio аудио сървър и Cork плъгин. В допълнение, налична е и нова версия на LibreOffice Snap за тестване, съобщават още от Ubuntu.

Голямото събитие тази година за Ubuntu общността е излизането наесен на версия 17.10, в която Canonical ще възстанови по подразбиране десктоп средата GNOME на мястото на Unity. Промяната е желана от много потребители, някои от които дори се отдръпнаха от Ubuntu заради Unity.

Коментари по темата: „Ubuntu получава GPU ускорение на видеото”

добавете коментар...

  1. физик

    Аз заради простотиите с Gnome-Shell реших да се върна на KDE. След като го направих не съжалявам. Даже бих казал, без изхвърляния, че KDE Plasma 5 е най-напредналата десктоп среда в момента (не само за Линукс, ами въобще за каквато и да е OS – който не вярва да го пробва). Gnome-Shell напредват и вървят в правилната посока, но скапаха много функционалности, които ползвах във версия 2 и с тези плъгини е голяма играчка да я настроиш средата. Има още да се доизпипа средата, както и най-ползваните пъгини трябва да ги поддържат официално. Понякога за елементарни неща трябва да ровъчкам конфиг файлове или програмирам аз самия, за да си добавя нужната функционалност (която в Gnome 2 си я имаше). Е съжалявам, ама за елементарни неща да ме карате да си губя времето (дето го нямам), няма да стане. Та общо взето в много отношение новия Gnome-Shell е регресия спрямо двойката. Дано наваксат и си вземат поука, иначе ще загубят още потребители.

  2. Cybercop

    Това, че са се отдръпнали от Ubuntu Desktop (едно от няколко налични десктоп издания) заради Unity не означава, че ще се върнат на него, заради Gnome Shell базираната версия. И двете, нямат нищо общо със стария Gnome 2 базиран десктоп. Особено, когато друго издание – Ubuntu MATE Desktop има доста повече общи неща.

Коментар