Старите рибари в търсене на онлайн чираци

Рибарските практики от българското Черноморие ще бъдат популяризирани сред хора от цял свят (снимка: Община Бургас)

Проект на отдел „Етнография” към Регионален исторически музей Бургас свързва два много различни свята – този на необятната морска шир и плетени мрежи с дигиталната информация и интернет.

Вече е одобрено финансиране от Програма „Културно наследство” за реализиране на идея на музейните специалисти с интересното заглавие „Старите рибари в търсене на онлайн чираци”, съобщиха от Община Бургас.

Предвижда се създаване на дигитални видео уроци, които ще популяризират рибарските практики от българското Черноморие сред хора от цял свят. Те ще се превърнат и в мост между рибарските общности от различни краища на Европа, борещи се за съхранение на занаята.

С помощта на технологии за трансмисия и визуализация, ще бъде създадена основа за запазване на автентичните рибарски практики и предаването им към младите хора.

Преди година кандидатурата на РИМ Бургас „Плетене на рибарски такъми – таляни, мрежи и винтери: хилядолетен занаят от Бургаския залив” бе вписана като елемент в Националната листа на елементите на нематериалното културно наследство на Министерството на културата. С това музеят и сдружение „Морски сговор” се ангажираха със съхраняване и популяризиране на традиционния занаят от рибарско селище Ченгене скеле.

В търсене на начини това да се случи, музейните специалисти са установили, че най-достъпният и устойчив начин за съхранението на знанието за тънкостите на занаята в нашето съвремие е чрез дигитализация (заснемане на основни практики и такъми, създаване на видео уроци).

Така не само ще бъде привлечено вниманието на младите хора от дигиталната ера, но ще се даде и достъп до автентичното рибарство, което често остава твърде далеч от съвременните технологии, поясняват от Общината.

Коментар