Странен музей събира отживели технологии

Музеят на Сам Батъл е пълен с ретро технологии и музикални инструменти
(снимка: This Museum Is (Not) Obsolete)

През изминалата година Сам Батъл от YouTube канала „Look Mum No Computer” е събирал интересни ретро технологии и джаджи от миналото, както и странни музикални инструменти, които сам е сглобил от непотребни други вещи. Сега той ги е събрал в колекция, известна като „Този музей (не) е ненужен” – и музеят вече работи.

Както някои почитатели знаят, приветливият младеж, който обича да се заиграва с джаджите, има склонност да преобразява разни устройства в музикални инструменти, разказва NewAtlas. Той е изобретил „велосипедния синтезатор” (където стар велосипед е преобразуван в синтезатор с педали), „Ще те утрепе 5000″ (синтезатор, направен от части от микровълнови фурни) и, разбира се, кошмарният „орган Фърби” (където популярна играчка от 90-те години е превърната в хор-синтезатор).

Момъкът обаче има голяма слабост и към старите технологии и именно тези комбинирани страсти са родили идеята му за „Този музей (не) е ненужен” (This Museum Is (Not) Obsolete). Всъщност начинанието е започнало под друго име – „Музеят на всичко останало”. Наложило се обаче да претърпи бърза смяна на името. Батъл описва проекта си като „музей на експериментални, остарели научни и музикални технологии”.

В музея посетителите могат да намерят чудни неща. Там има генератор на сигнали Маркони, осцилатори и друго радио оборудване; различни комплекти за обучение по електроника, които са били актуални 50 години назад във времето; клапанен синтезатор на Jennings Univox; стари телефонни системи и оборудване, електронно-лъчеви тръби и др.

Тук стоят и редица собствени творения на Батъл като например „Осцилатор мегадрон 1,000″ – синтезатор, конструиран с помощта на куп преносими конзоли Game Boy. Някои експонати са статични, но други приканват посетителя да взаимодейства с тях – включително „Органът на совата на Нервната катерица” (каквото и да е това).

Музеят изглежда пълен с интересни, странни, „умрели” и причудливи технологии. Батъл планира да обогатява колекцията с течение на времето. Той е финансирал начинанието си с дарителски средства, набрани чрез Patreon, за своя канал „Look Mum No Computer”.

Коментари по темата: „Странен музей събира отживели технологии”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Повечето от нещата са модули за сглобяване на собствен модуларен синтезатор.

Коментар