Топ експерт: Тъмният интернет не съществува

За „тъмния интернет” се носят всевъзможни слухове и легенди. Счита се, че това е място извън всякакъв контрол, където се шири на воля престъпният контингент. Но според водещ интернет специалист, такава мрежа на практика не съществува.

Роджър Дингълдийн, съосновател и шеф на проекта Tor, разкри, че само 3% от анонимната мрежа са свързани към скрити услуги, чиято дейност е незаконна. На хакерската конференция DEF CON в Лас Вегас той заяви, че тъмният интернет (dark web) не съществува.

Според него, повечето потребители влизат в Tor, за да разглеждат публични ресурси със съвършено легални цели. Единственото, което ги отличава от потребителите на „обикновения интернет”, е желанието им да останат анонимни при посещаването на тези сайтове.

Освен това Дингълдийн твърди, че броят на скритите сайтове, създадени с престъпни намерения, е толкова малък, че може да бъде пренебрегнат. „По същество, тъмна мрежа няма. Тя не съществува. Това са само малък брой уеб страници”, категоричен е шефът на Tor.

Най-посещаваният уеб ресурс в анонимната мрежа Tor е Facebook. През 2014 г. социалната мрежа разреши на потребителите на Tor да влизат в нея чрез скрита услуга. В момента тази възможност се ползва от над 1 млн. анонимни потребители – това е незначително на фона на двумилиардната аудитория на Facebook, но твърде много за самия проект Tor.

Дингълдийн успокоява потребителите на Tor, които се опасяват, че са следени от разузнавателните служби. Предполага се, че агентите проникват в тъмния уеб с помощта на голям брой транзитни възли и така преодолеят анонимността на потребителите. Това се потвърждава и от думите на Едуард Сноудън, според когото спецслужбите наистина използват транзитни възли. Но Дингълдийн уверява, че броят на тези възли е недостатъчен за проникване в Tor.

По неговите думи, спецслужбите не могат да навредят на потребителите на т.нар. тъмен интернет. Дингълдийн твърди, че познава лично две трети от хората, които управляват ретранслаторите на Tor и гарантира за тях. Според него, не е необходимо спецслужбите да създават собствени възли, защото могат вместо това да контролират хората, които вече са ги създали.

Tor Project изпитва остър недостиг на разработчици за Windows. Повечето участници в проекта използват Linux, докато преобладаващата част от потребителите на Tor работят с Windows, което създава и потребност от Windows разработчици, за да се поддържа сигурността на мрежата.

Коментари по темата: „Топ експерт: Тъмният интернет не съществува”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    матряла трябва да бъде плашен от измишлиотини(dark)

Коментар