Закриват най-големия сайт за търговия с крадени карти

Криминална онлайн борса за крадени кредитни карти затваря врати
(снимка: CC0 Public Domain)

Администраторите на най-големия нелегален онлайн пазар за откраднати кредитни карти се „пенсионираха”. Анонимните собственици на UniCC благодариха на престъпното братство за досегашния бизнес, а като причина за закриването на дейността си посочиха възрастта си и здравето си. Счита се, че до момента те са натрупвали приблизително 358 милиона долара от тъмната си дейност.

Много други незаконни тържища в рамките на т.нар. тъмен интернет също бяха закрити доброволно през зимата – по неизвестни причини, отбелязва BBC в репортаж по темата. Тенденцията оставя правоприлагащите органи „със смесени чувства”, казват от полицията.

Експертите по криптовалута от анализаторската компания Elliptic говорят за стотици милиони долари във вид на криптоплащания, направени към UniCC. Сайтът беше активен от 2013 г. Всеки ден в борсата са търгувани десетки хиляди нови откраднати кредитни карти.

Откраднатите карти имат стойност, защото могат да се използват за закупуване на артикули с висока стойност или карти за подаръци, които след това се препродават за пари.

Закриването на UniCC идва по-малко от година след пенсионирането на предишния пазарен лидер – Joker’s Stash. През октомври 2021 г. пък White House Market – най-големият пазар в света на „тъмната мрежа” – обяви, че затваря. Последваха го Cannazon през ноември и Torrez около Коледа.

Когато Torrez затвори през декември, това беше един от най-големите англоезични пазари в света, продаващ наркотици, хакерски инструменти, фалшиви пари и криминални услуги.

Практиката досега показва, че когато тъмните онлайн борси се затварят, техните оператори изчезват с парите на клиенти или продавачи. В някои случаи причината може да е, че са хакнати или пък разкрити от полицията и „свалени” от интернет.

UniCC публикува съобщения както на руски, така и на английски, казвайки, че „нашият екип се оттегля”. Анонимните престъпници допълват: „Не сме млади и здравето ни не ни позволява да работим повече така”. Тенденцията пазарите да се закриват по този „културен” начин е известна още като „залез” или „доброволно пенсиониране”.

„В момента изглежда, че се случва нещо повече. Тъмните борси грациозно излизат [от бизнеса] и казват: „Натрупахме достатъчно пари и, преди да ни хванат, просто ще се пенсионираме”, коментира проф. Давид Декари-Ету, криминолог в Университета в Монреал.

По негови изчисления, администраторите, управляващи подобни тъмни тържища, могат да печелят по над 100 000 долара на ден.

За полицията, която би предпочела престъпниците да си получат заслуженото, този вид пенсиониране предизвиква смесени чувства. Представителите на правоохранителните служби все пак се надяват да се стигне до наказание за измамниците.

Според специалисти, сегашната серия от закривания на черни борси надали ще доведе до „края на пазарите в сферата на тъмните мрежи”. По-скоро се очаква да се появят нови такива.

Коментар