Магнитната лента покори нов връх

Магнитната лента остава най-надеждното, енергоефективно и икономично средство за съхранение на огромни обеми данни (източник: IBM Research)

Изследователи от IBM съобщиха наскоро за нов рекорд в плътността на записа на данни на магнитна лента – 201 гигабита на квадратен инч. Това е пети рекорд, установен от компанията за последните 10 години.

Новата рекордно висока плътност на съхранение е получена с използване на прототип на магнитна лента, разработен съвместно от специалисти на IBM Research и Sony Storage Media Solutions. За целта са приложени иновативни алгоритми за обработка на сигнала в каналите за данни, които обезпечават надеждна работа на магниторезистивната глава с ултрамалка магнитна междина от само 48 нм.

Системата от усъвършенствани технологии за управление на задвижването обезпечава точност на позициониране на магнитната глава не по-малка от 7 нм. И не на последно място, новата магнитна лента се отличава и с понижено триене.

Магнитната лента остава най-надеждното, енергоефективно и икономично средство за съхранение на огромни обеми архивни данни и резервни копия. Новото постижение на IBM Research превишава 20 пъти плътността на записа на комерсиално достъпни системи като IBM TS1155.

Усвършенстваната технология позволява създаване на ленти с капацитет 330 терабайта (без компресиране), които се поместват на длан. На практика, IBM Research показва потенциала за развитие на технологиите за съхранение на магнитни ленти през следващото десетилетие.

Коментари по темата: „Магнитната лента покори нов връх”

добавете коментар...

  1. ха

    Касетофоните и магнетофоните няма нищо общо с тази технология. Това е технология за архивиране на информация, която е много стара, но все още е жива, защото виждаме какви иновации в качеството й се появяват. Преди около 10-на години имаше също пробив в обема на записаната на лента информация.

  2. Ивайло

    Разбира се, че не е за масовия потребител. Това, както и лентите в момента, е от полза за бекъп на данни от файлови сървъри и т.н. Освен това за да стигнеш до данни, записани на другия край на лентата за да ги възстановиш ще отнеме време, не е както при твърдите дискове.

  3. Димитър Иванов

    До “Той” – 330 терабайта с големината на длан, е много по добре от 3 кашона с дискове от всеки по 3 терабайта. В този случай предпочитам касетофон да си купя 😉

  4. Той

    Това няма да е за масовия потребител. Все едно да се върнат касетофоните.

Коментар