Геният и човекът Стивън Хокинг обединява

Рядко се случва дадена личност да бъде оценена толкова еднозначно, както Стивън Хокинг – британският астрофизик, който почина вчера на 76 години. Заради своята съдба, белязана от коварна болест, и решимостта си да продължи напред, заради изключителния си интелект и научните постижения, Стивън Хокинг възхити света.

Facebook – място, което често е арена на сблъсъци на мнения отвъд добрия тон, където биват демитологизирани личности и авторитети – вчера се поклони пред човека и гения Стивън Хокинг. Коментатори от различни социални слоеве, позиции в обществото и възгледи за света се обединиха в оценките си за великия учен.

Хокинг беше прозрачен за вечността, той беше феномен не само като учен, той беше превърнал своето тяло в аргумент на своето мислене. Срещата ми с него беше мистично посвещение, а не среща на научни парадигми. Енергийно той беше поне в 5Д измерение. И ако гений е този, който следва себе си при всички възможни обстоятелства, то Хокинг е Геният, пише за него Ирина Делина – писател, философ, художник и музикант.

Най-важният завет на Стивън Хокинг не се съдържа в теориите му за Големия взрив, разширяването на вселената, допускането за пътуване във времето и т.н.
Най-важният завет на Хокинг дори не се съдържа във величието на човешкия гений, а в нещо много по-могъщо – във величието на човешкия дух, коментира журналистът Васил Петев.

Почина Стивън Хокинг! Те с Бог ще има доста да си поговорят! Доста много! Най-вероятно – вечно. Единият ще пита, другият ще отговаря. И обратното, казва писателят Калин Терзийски в обширен коментар, който завършва така:  „Той беше и е хубав човек. Заради това, че показваше, че има защо да се живее. Заради това, че като имаш тоя хубав съд – живота – винаги можеш да го напълниш със съдържание и това съдържание да е много вълнуващо за тебе и за другите. А вероятно и за Господ. Затова Стивън ще пита Господа: Интересно ли ти е с какво пълнят живота си хората? А как ще му отговори Господ аз не знам.

За британския учен говорят с възторг и преклонение и политиците, независимо от моментната конюнктура. Стивън Хокинг вдъхнови живота не само само на увлечените в науката, но и на всички хора. Помагаше да видим безграничността на нашите възможности. Светът загуби не само велик учен, но и изключителна личност“, казва руският премиер Дмитрий Медведев.

Не помня кога прочетох за първи път негова книга. Но ярко си спомням колко голямо впечатление ми направи. С естествената лекота, с която се обясняваха сложни космологични теории. С разбираемите идеи, със стремежа за опознаване на Вселената. Хокинг е запалил много хора по науката. Истинска просветителска дейност. Истински научно-популярни книги, които само те карат да искаш да разкриваш още от тайните на Вселената, споделя Любомир Аламанов, влиятелен професионалист в ПР сферата.

Помнете, че трябва да гледате нагоре към звездите, а не в краката си“, е един от заветите на Стивън Хокинг към днешните и идните поколения. Да следваме или не този завет е наш избор, от който може би зависи съдбата на човечеството.

Коментари по темата: „Геният и човекът Стивън Хокинг обединява”

добавете коментар...

  1. ха

    **** Няма учени в областта на точните науки от световно ниво, към които да има негативно отношение от голяма група хора. Т. е. всички такива учени са си обединители по “рождение”. Не съм чувал някой да е против Айнщайн, например.

Коментар