Творби на български модернисти влязоха в Google Arts & Culture

Интерактивната дигитална изложба разказва историята на българския модернизъм (източник: National Gallery of Bulgaria / Google Arts & Culture)

Почти 100 творби на Националната галерия вече са достъпни онлайн в платформата Google Arts & Culture от хора по целия свят. Това стана възможно, благодарение на партньорството между Google и най-богатия български художествен музей.

Във виртуалната изложба, представена по време на Дигиталната асамблея в София, само с няколко клика посетителите могат да разгледат творби на значими български художници от XX век и да сравнят стила и изяществото им с европейските тенденции от онова време, както и да се насладят на голяма част от останалите съкровища на музея.

Кураторите на Националната галерия са подбрали виртуалната експозиция така, че да представи българските модерни художници. Интерактивната дигитална изложба разказва историята на българския модернизъм – импресионизъм, модернизъм и националната идея или постсезанизъм, който е феномен, изключително характерен за българското изкуство.

Някои от най-значимите творби в онлайн експозицията са:

Река Ерма край Трън на Никола Петров от 1910 г.

Сватба на Владимир Димитров – Майстора от 1935 г.

Алея в тропически парк на Кирил Цонев от 1932 г.

Изложбата показва българското културно и художествено наследство чрез силата на дигитализацията и с цифрови инструменти, които разширяват достъпа до изкуството и културата. За първи път Националната галерия представя значима онлайн изложба на съвременни български художници, с което задава тенденциите за дигитализиране на съдържанието и на други институции, сподели Слава Иванова, директор на Националната галерия.

Google Arts & Culture дава възможност на културата да се развива, като помага на културните институции да дигитализират колекциите си, да ги направят достъпни за всички и да достигнат до нова публика“, разказа Григорис Зарифопулос, мениджър за България, Гърция и Кипър в Google. По неговите думи, всеки месец Google регистрира повече от 500 милиона търсения, свързани с изкуството.

Заедно с новата колекция от Националната галерия, днес Google представи и секция в Google Earth Voyager, наречена „Открий България“, която разкрива красотата на страната ни пред света – от древните извори до планините, където са се зародили митовете.

Коментар