Задава се първата „Софийска нощ на игрите”

Изложението „Games Made in BG” е един от специалните акценти в „Софийската нощ на игрите” (снимка: ON! Fest)

Нова инициатива Sofia Game Night на Гьоте-институт и Game Dev Summit стартира на 3-ти ноември с богата програма с над 30 събития за компютърни, настолни игри, косплей и други забавления в над 20 локации в целия град, съобщиха организаторите.

Програмата е посветена на игрите в цялото им разнообразие. Събитието ще предложи изложби, лекции, работилници, косплей състезание, турнири и артистични изпълнения, както и специални програма за най-малките посетители на Нощта на игрите.

Един от специалните акценти в програмата на „Софийската нощ на игрите” е второто издание на изложението „Games Made in BG”, което ще се проведе в Гьоте-институт. В него ще бъдат включени повече от 20 разработчици и създатели на видео и настолни игри от България.

Гьоте-институт ще бъде и мястото за друго специално събитие от програмата – музикалния лайв сет „Vague Voices”. Експерименталният музикален пърформанс на Стефан Бъчваров и Ангел Симитчиев е вдъхновен от музиката и звуците в ранните видео и аркадни игри от 90-те до днес.

Друг акцент в програмата e интерактивната изложба на Гьоте-институт с 18 видео игри, които могат да се играят на място. По художествен и забавен начин игрите се занимават с теми като медийна критика, миграция, властови отношения, полови роли и милитаризъм.

Програмата на Sofia Game Night, насочена към видео игри, включва още турнир по FIFA 19, „олд скуул” игри на ретро компютри с дисково флопи, филм „Free to play”, проследяващ живота на 3-ма професионални геймъри и атракция с виртуална реалност с последно поколение VR очила.

Dextrophobia, един от пионерите на все по-популярните в последните години стаи-загадки или т.нар. „escape rooms”, ще отвори две от своите стаи („Vol.2” и „Мъглите на Авалон”) безплатно за посетителите. Екипите на „Българско Имане”, „DiceWideOpen” и „Dextrophobia Rooms” пък се обединяват, за да представят интерактивно лайв екшън преживяване „Wild Game Hunt”.

България е един от най-бързо развиващите се хъбове за разработка на игри в региона. Само в София има над 50 компании, които се занимават с компютърни игри. В столицата вече има десетки клубове за игри и стаи-загадки, много от които ще се включат и в Софийската нощ на игрите на 3-ти ноември.

Освен професионалната аудитория от гейминг компании, разработчици и играчи, публиката за игри расте все повече и включва геймъри от най-различни поколения. Sofia Game Night е за всички тях, но не само – събитието се обръща и към широката аудитория.

Коментар