Equinix: готови сме да качим център за данни и на сателит

Ако „извеждането” на центровете за данни в орбита може да донесе полза за потребителските организации, то най-логичната стъпка е бързо да я реализираме, заяви Чарлз Майерс, президент на Equinix (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Мислимо, съвсем реалистично и напълно възможно е скоро центрове за данни да бъдат качени в орбита около Земята, на сателит. Това сподели Чарлз Майерс, президент и главен изпълнителен директор на Equinix, по време на откриването на втория център за данни на фирмата в София – SO2.

Разгръщайки своята мрежа от центрове за данни, които са все по-тясно взаимосвързани в една цялостна „тъкан”, Equinix залага на възможно най-високия клас технологии в своята област, за да посреща с готовност нарастващите обеми данни, тяхното съхранение и постоянно движение в „облака”.

Налице е бърз преход на организациите по цял свят към дигитализиран модел на работа – така наречената „дигитална трансформация”. Доставчиците на технологии и услуги за дигитална трансформация трябва да са гъвкави, бързи, адекватни на потребностите на бизнеса. И ако „извеждането” на центровете за данни в орбита може да донесе полза за потребителските организации, то най-логичната стъпка е бързо да я реализираме, категоричен е Майерс.

Подобна стъпка не би била далечно бъдеще. В момента са на ход множество планове за изграждане на сателитни системи за излъчване на интернет към земята. Основна задача, поне на пръв поглед, е да се гарантира интернет достъп за всяка точка на цялото земно кълбо. Този достъп би означавал хората да използват дадена информация – да черпят данни.

Ако има центрове за данни в една сателитна мрежа за интернет, това би означавало много по-малко пре-прехвърляне на данни, съответно много по-бърз достъп до информацията.

Дързостта, с която Equinix изразява готовност да изгради центрове за данни в земна орбита, не е изненадваща на фона на амбициозните досегашни стъпки на компанията. Тя има над 200 центъра за данни по света и постепенно ги свързва в цялостна опорна архитектура, чиято крайна цел е да се превърне в „мястото, където живее интернет”.

Взаимосвързаността – „лепилото” на дигитализацията

Взаимосвързаността ще играе все по-голяма роля предвид бързото навлизане на петото поколение мрежи и „интернет на нещата”.

„Петото поколение мрежи 5G ще е стимулант за IoT. Много данни ще трябва да се изпращат в „облака”, да се разпределят, да се анализират, да се обработват постоянно – така че предприятията да добиват представа за тенденции и прогнози”, сподели Майерс.

Така например, през 2025 г. съхраняваните по целия свят данни ще възлизат на 175 зетабайта, според прогнози на IDC. Интернет на нещата ще взриви пазара: до 2022 г. инвестициите в този вид устройства ще достигнат 1 трилион долара.

„Това е причината, поради която ръстът на взаимосвързаността е двойно по-голям от ръста на развитието на интернет изобщо”, каза Майерс. По данни на компанията, в Европейския съюз този темп досига 44% годишно. „Взаимосвързаността ще е „лепилото”, което прави полезни технологиите в процеса на дигитализиране на организациите”, заяви топ-мениджърът.

Ютилити компютинг

В процеса на дигитализиране на организациите ключова роля ще имат два типа центрове за данни, прогнозира Майерс. Едната група са големите, мащабни центрове, които се поддържат от големи доставчици на облачни платформи като Microsoft, Amazon, Google и др.

Вторият вид центрове са взаимосвързаните съоръжения, в които „се настаняват” банки, телекоми, разработчици и други индустрии – те „изнасят” своите собствени центрове за данни в съоръжения като изгражданите от Equinix. По този начин организации от всички сфери на дейност се отървават от огромния ангажимент да поддържат собствен център за данни.

„Все повече предприятия просто вече не искат да имат свои центрове за данни”, казва Майерс. Това е неприсъщо на дейността им и те не искат да инвестират време и усилия в подобна инфратруктура. Вместо това предпочитат да се фокусират върху основната си дейност. Затова мигрират към облачни системи, благодарение на които могат да използват изчислителни ресурси на принципа на комуналните услуги.

С други думи, свидетели сме на осъществяването на концепцията за ютилити компютинг.

Изкуствен интелект и модерни технологии

В реалността, в която компютърните ресурси се използват като ютилити услуга, модерните технологии са и още повече ще бъдат решаващ фактор, подчерта Майерс. Затова една от ключовите характеристики на новия център за данни SO2 е, че се захранва изцяло от чиста и екологична енергия.

Съоръжението има договор, който гарантира, че 100% от използваното електричество е устойчиво. Това е нещо особено важно за потребителите, сподели Майерс. Самата сграда и техниката в нея са с възможно най-висока енергийна ефективност, което пък се отразява благоприятно на крайните цени за потребителите.

Системи за изкуствен интелект са налице в помощ на организациите, които използват съоръженията на Equinix, за да им помогнат да управляват дейността си по-ефективно. „Така например, много организации искат да засичат данните, които имат на съхранение в нашите центрове, с други данни, за да правят анализи. Изкуственият интелект се намесва тук”, каза Майерс.

Например, търговците на дребно често имат нужда да добиват метеорологични данни, за да планират по-добре продажбите и съответно доставките си. Съвсем основателно е да се очаква, че ако в летния период предстои добро време, в навечерието на уикенда ще се продават стоки за забавления на открито.

Особено важни са метео-данните за търговците на сезонни стоки. „Прави се засичане с други данни, които се добиват от облака, данните се обработват и се анализират – и ние помагаме за това”, добави мениджърът.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар