Нека децата се „отегчат” през ваканцията

Когато бъдат оставени „на спокойствие”, децата е най-вероятно да се посветят на дигиталните устройства (снимка: CCO Public Domain)

Ваканция е и децата имат премного свободно време. Как да им помогнем да прекарат това време смислено, а не вторачени в таблети и смартфони? Пред тези въпроси са изправени почти всички родители на ученици, далеч не само в България. Трудно е да ги изстреляме навън да играят на открито със заръката „върнете се за вечеря!” Да напълним дните им с уроци и занятия също не е добра идея. Тогава какво?

Ваканцията е любимо време на децата, защото се потапят в игри и забавления. Може да се смята, до голяма степен, че скуката е нещо хубаво, защото провокира хлапетата да се заиграят, да се потопят във въображаеми роли – провокира въображението им. Но това беше вярно преди ерата на смартфоните и таблетите. Сега всички знаем, че когато бъдат оставени „на спокойствие”, децата е най-вероятно да се посветят на дигиталните устройства.

„Понятието за свободно време е станало синоним на занимания с технологиите. Със сигурност не вярвам в претрупването на децата с уроци и дейности – това, за което аз се застъпвам, е различен вид график”, казва Елиса Акерман, социален работник в Ню Йорк, цитирана от Уол Стрийт Джърнъл. „Програмирайте скуката, дайте на децата идеи за това, което могат да направят със скуката си”.

Скуката като възможност

„Обичам да казвам на родителите, че ако не структурират времето на децата си, структурата сама ще се оформи във вид на екран”, казва Мелани Хемпе, която преди години е била принудена да търси начин да „отлепи” сина си от екрана с видеоигри през ваканцията.

Една идея, която все повече се разпространява сред експертите по дигитални медии, е да се състави списък със 100 неща, които децата могат да направят „ВИЖ” (в истинския живот”). Какво може да има в него? Например, водна война в знойните летни дни, построяване на къщичка от подръчни материали и др.

Този списък може да се сподели в семейството и, когато децата се оплакват, че се чувстват отегчени, родителите могат да им го посочат. Тази система е по-ефективна за деца под 12-годишна възраст, но с леки модификации може да е полезна и за тийнейджърите.

Лиза Хонол, специалист по онлайн безопасност, наскоро започва да споделя списъка, който е разработила с трите си деца, които са на възраст между 10 и 15 години. Тя насърчава родителите да приспособят списъка към предпочитанията на децата си и да ги привлекат в процеса.

Съвместно планиране

Подобен списък може да се състави по време на някое семейно събиране, например вечеря, излет сред природата, пикник. Цялото семейство може да се събере и да направи списък на 100 забавни офлайн неща.

Когато децата са малки, за родителите е по-лесно да структурират времето на хлапетата. Когато обаче децата порастват и вече имат собствени предпочитания и мнения, по-добре е те да бъдат въвлечени в изработването на списъка, изразявайки собствени желания и предпочитания.

Важно е да им се даде думата, съветва Елиса Акерман. „Ако детето настоява, че иска да играе любима игра на таблета, включете това в дневния ред. Запитайте детето как иска да прекара времето си. Помогнете им да започнат да измислят сами своя балансиран модел и да дефинират сами приоритетите”.

В реалния живот по-нататък това умение за балансиране и приоритизиране ще им е полезно – в общуването с преподавателите и работодателите.

Цялостно планиране на свободното време

Психолозите съветват родителите да отидат крачка по-нататък и да планират цялостно свободното време на децата.

„Обърнете внимание на всички неща, които децата трябва да се направят в рамките на един ден – домашна работа, домакински дейности. Пресметнете колко свободно време има след приключването на тези важни неща. Ако има три свободни часа, разделете ги по начин, за който всички сте съгласни – примерно един час видеоигри и два часа дейности от списъка ВИЖ”.

Планът и елементите в списъка не трябва да бъдат твърди – те могат да се променят с времето, тъй като и нуждите на децата се променят.

Ритуали за лягане

Когато чуем за „ритуали за лягане”, сме склонни да си мислим за бебетата. Но не само те имат нужда от подобни ритуали – тийнейджърите и дори възрастните също имат полза от такива традиции.

Експертите препоръчват да се избягва стоенето пред екрани един до два часа преди лягане. Не само синята светлина на екраните, но и самите движещи се образи натоварват мозъка и затормозяват нервната система, съответно релаксацията и добрия сън през нощта.

Според експертите, четенето на истинска, хартиена книга е за предпочитане. Понякога може да е трудно да накараш дете да чете книга преди сън, защото децата са склонни да свързват четенето с училищната дейност и уроците.

Може също така да слушат аудио книги, а дори и да шарят в книжки за оцветяване – това също действа отпускащо, препоръчва Хадли Сюард, педиатър – консултант по добър сън от Ню Йорк.

Коментар