Призрак в бебефона: кой живее там?

Понякога родителите виждат неща в детската стая, които ги плашат (снимка: CCO Public Domain)

Аудио-бебефоните – онези малки устройства за слушане на звуците на бебетата, докато са сами в стаите си – вече отстъпват място на ново поколение устройства, снабдени с камери. Благодарение на тях майките и татковците би трябвало да могат и да виждат какво правят малчуганите в люлките си.

Но, оказва се, някои от тях виждат нещо повече. Цветни образи върху черно-белите кадри от детската стая, мистериозно отварящи се гардероби, сенки и силуети се явяват на екрана. За някои родители това е повод за смразяващ ужас. Нито учените, нито производителите имат ясно обяснение за странните образи.

Мистериозни образи

Натали Уолъс лежи в леглото си една вечер, когато хвърля поглед към екрана на бебефона Cocoon Cam. Тя забеляза „парцали” от розово и лилаво навсякъде около легълцето на бебето. Предполага се, че цветовете означават движение, но бебето й спи дълбок сън, разказва Уол Стрийт Джърнъл.

Няколко дена по-късно г-жа Уолъс се прибира у дома след пазар, заварвайки съпруга си на кухненската маса с доста объркана физиономия. Той й показва екранна снимка, на която се вижда човешка фигура, плаваща над земята в близост до бебето, което спи горе. Малко след това те виждат цяло семейство призрачни форми, надвиснали над кошарката.

За много родители страхът е смразяващ

Изглежда сякаш всяка нова технология носи собствена визия за призраците. Това разпалва отново и отново вечния спор – има ли духове или няма. Може ли образът от бебефона да е просто отблясък? Дали това е само идея от филмите и книгите, или призрачните същества са реални?

Няма нищо по-нормално от това родителите да се безпокоят за бебето си, заявява Лорънс Балтер, професор по приложна психология в Нюйоркския университет. Затова е съвсем естествено подобни образи да пораждат притеснение, нервност, страх.

И производителите са в неведение

Във фирмата-производител на камерата на г-жа Уолъс намират неубедително обяснение за образа. След преглед на кадрите Гари Макмат, маркетинг директор на компанията, казва, че изглежда, че мониторът е поставен върху скрин, а не е монтиран на стената над леглото, както е предвидено.

„Когато камерата е правилно инсталирана, компютърното зрение ще се съсредоточи върху движенията на бебето – събуждане, сън, дори дишане”, казва той. И добавя, че системата се опитва да намери зоната на движение, върху която да се съсредоточи, а „призраците” могат да бъдат различни точки на движение, като светлини, сенки или люлеещи се завеси. „Надявам се това да изяснява въпроса”.

Не напълно. Най-малкото защото няма завеси в стаята, а само дървени щори. Освен това малките движения обикновено се показват като малки петна, а не като силуети с човешки размер.

Макмат казва, че във фирмата нямат референтни изображения, които да потвърдят тезата, но са получени запитвания и обаждания с подобно оплакване.

Призрачна дейност

„Определено изглежда, че тук може да има някаква призрачна дейност”, казва Джошуа П. Уорън – изследовател по паранормлани явления от Ашевил, Северна Каролина. Противно на очакванията той предлага доста конструктивно решение за изследване на проблема: най-добре е, казва той, да се монтират повече от една камера, така че обектът (бебето) да се вижда от много ъгли. Наличието на няколко кадъра би трябвало да помогне.

Каквото и да има там, г-жа Уолъс не иска да го вижда повече. Тя е изключила функцията за следене на движение на монитора и сега използва само аудиото, за да може да чува дали бебето й плаче.

Това не е единичен случай

Уолъс обаче не е единствената, която е забелязала странни образи да се навъртят около спящото бебе. Ейдриън Райт от Бруклин, Ню Йорк, гледа своето детенце на камерата, когато забелязва вратата на килера в стаята на дъщеря й бавно да се отваря.

Ейдриън си почива със съпруга си една вечер миналия месец, когато приложението Nest Cam предупреждава за движение в стаята на детето. „Извърнахме очи, казвайки си: „Ех, хайде де, не се събуждай точно сега”, споделя г-жа Райт. „Погледнах камерата и забелязах, че вратата на килера е отворена”.

Тя пита съпруга си дали той я е отворил, а мъжът казва, че не е. Райт преглежда записа и установява, че вратата на килера бавно се отваря от край до край, сякаш дърпана от човек.

„Отидох в стаята й и я погледнах и тя беше добре. Седях там и я наблюдавах цял час – разказва г-жа Райт. „Не можах да спя цяла нощ”. По-късно тя установява, че бебешка играчка изпада от килера, когато вратата се отваря. Дали обаче тя е достатъчно тежка, за да избута вратата и да я отвори докрай?

Някой бди над бебето

Не всички са уплашени от това, което бебефоните заснемат покрай бебетата. Али Ливайн, стилист от Лос Анджелис, казва, че е виждала „бели кълба” да се носят около яслите на бебето й. Скептиците обясняват тези петна като отражения или отблясъци от светлини, попаднали в зрителното поле на обектива на камерата.

Госпожа Левайн не вярва в това. Тя казва, че намира кълбото за успокояващо и обича да мисли за него като за знак, че някой бди над бебето й Амелия. „Дъщеря ми е кръстена на баба ми”, споделя г-жа Левайн. „Така че може би баба ми е там и се уверява, че детето е в безопасност”.

Коментари по темата: „Призрак в бебефона: кой живее там?”

добавете коментар...

  1. ха

    Това с преглеждането на краудфъндинг сайтовете не е никак лоша идея… Аз поне отивам сега да преглеждам.

  2. Anonymous

    Не се излагайте с такива статии. Очакваме нещо по-сериозно. Ако трябва преглеждайте краудфъндинг сайтовете.

  3. Anonymous

    Вие сериозно ли?!?

Коментар