2020: Пренареждане на технологичните изложения

След краха на MWC 2020 бизнесът очаква с надежда следващите големи изложения
(снимка: Computex)

Процес на леко преразпределяне на ролите на технологичните изложения сякаш започна след отмяната на тазгодишното издание на Световния мобилен конгрес, който трябваше да се проведе в началото на настоящата седмица. Форумите, които традиционно събират технологичната индустрия през  пролетта, в момента са нащрек, но и се подготвят за повишен интерес от участници от хай-тек сектора.

Световният мобилен конгрес в Барселона се провежда всяка година в края на февруари и се счита за най-голямото събитие на индустрията на мобилните технологии и комуникации. Факт е, че в последните години там дефилират и технологии от всякакви други сектори: силно дигитализирани автомобили, „умни” перални, селскостопански машини и др. Тази година обаче много от изложителите се отказаха от участие заради епидемията от коронавирус. Това доведе до отменяне на изложението в последния момент.

Фирмите, подготвяли се месеци наред за участието си в MWC 2020, без съмнение имат какво да кажат на света. Повечето от тях традиционно провеждат демонстрации и медиа-брифинги по време на мобилния конгрес, тоест имат с какво да се похвалят: нови продукти и услуги, нови технологии.

Един възможен вариант за тях е да обявят своите анонси чрез собствените си комуникационни канали. Все пак показването на новостите на форум, където технологиите могат да се видят на живо, е далеч по-добър вариант. Затова не би било изненадващо, ако много от тези фирми потърсят друга „арена”, на която да демонстрират новите си разработки.

Технологичните форуми, които традиционно се провеждат през пролетта, сега са нащрек, но и имат основание да се готвят да посрещнат повишен интерес от страна на потенциални изложители. Нетърпеливо и ентусиазирано Webit обяви, че се готви да проведе своя първи „Форум за иновации в мобилността”. Анонсът дойде в момент, в който трябваше да тече заключителният ден на MWC 2020.

Случайно или нарочно и държавата е същата: мероприятието на Webit е планирано за 17-20 юни 2020 г. във Валенсия, Испания. Очаква се на него да присъстват висши мениджъри от Verizon, AT&T, Telefonica, Samsung, Alcatel Lucent и др. С други думи, форумът до голяма степен заема от профила на Световния мобилен конгрес, в чиито дискусии традиционно участват висши мениджъри от най-големите телеком оператори, производители на телеком оборудване и доставчици на потребителски мобилни устройства.

Въздържано и дискретно организаторите на друг голям европейски технологичен форум – Hannover Messe – посочиха, че се подготвят да посрещнат своите участници в края на април. Те отбелязват, че няма никакъв спад на интереса към изложението. Тъй като 20 април е относително скоро и засега не е известно каква ще е епидемиологичната обстановка в Европа по това време, организаторите оповестиха на сайта на конгреса, че е рано за категорични решения и че са в постоянна комуникация със здравните власти, за да се вземе най-адекватното решение.

Въпреки страховете от коронавируса Computex ще се състои, обявиха пък неговите организатори. Голямото технологично шоу се очаква да се проведе „както обичайно” в Тайван този юни.

В изявление на уебсайта на Computex, написано от президента и изпълнителния директор на Тайванския съвет за развитие на външната търговия (TAITRA), се казва, че „строгите мерки в Тайван” са били „изключително ефективни” за защита на здравето и безопасността на обществеността.

Изявлението, оформено като „сърдечно гостоприемно” за всички международни изложители и посетители, уверява, че „преживяването… ще бъде безопасно, сигурно, продуктивно и приятно”.

Computex е един от най-големите форуми в света на ИКТ. Основни изложители в него традиционно са компании като Intel, AMD, Nvidia, Microsoft и Amazon Web Services. Тази година събитието ще се проведе от 2 до 6 юни. С подобна дата в края на пролетта може да се смята, че изложението има най-голям шанс епидемията от коронавирус да е напълно отминала, безпокойството да е стихнало и изложителите да са напълно спокойни.

Междувременно в Сан Франциско в момента тече последният ден на друг голям световен форум на високите технологии – RSA Conference. Конференцията е съсредоточена върху новостите и проблемите в сферата на киберсигурността. Извънредната ситуация в Сан Франциско не доведе до отменяне на събитието и то започна на 24 февруари.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар