Безжичен хотспот с рутер Tenda W18E

Tenda W18E е подходящо решение за Wi-Fi горещи точки с до 50 потребители
(снимка: Tenda)

Безжичните Wi-Fi мрежи вече са навсякъде – у дома, в съседния апартамент, в офиса, близкото кафене, на летището, в университета… Всеки има рутер вкъщи и дори може да си направи хотспот с мобилния телефон. В някои случаи обаче е необходимо по-сериозно решение – хотспот рутер, който да посрещне нуждите от интернет на голям брой потребители.

Към една Wi-Fi „гореща точка” (hotspot, хотспот) могат да се свържат десетки потребители и ако връзката от интернет доставчика е на ниво, всички те ще се наслаждават на добра скорост, когато сърфират в глобалната мрежа – от компютър, смартфон, таблет или друго устройство.

Хотспотът може да се изгради лесно с устройства като Tenda W18E – това е гигабитов рутер с напреднали технологии, способен да „захрани” с интернет до 50 потребители. Подобно устройство е подходящо решение за заведения, офиси, по-големи домове и публични обекти със завишен трафик от повече потребители.

Горещата точка работи като обикновена домашна Wi-Fi връзка – това е мрежово оборудване, което се свързва към интернет доставчика и осигурява достъп на клиентските устройства. Обхватът, скоростта и цената на решението варират в зависимост от нуждите и използваното оборудване. Tenda W18E, в частност, е достъпен рутер – струва около 95 лв. с включен ДДС.

Видове горещи точки

Има най-общо три типа Wi-Fi горещи точки – публични, частни и мобилни. Обикновено, публичните хотспотове са безплатни за ползване и се изграждат на места като кафенета, библиотеки, магазини, хотели, летища и т.н. Напоследък, по европейската програма WiFi4U, редица общини получиха финансиране за безплатен интернет на публични места, който се организира именно чрез Wi-Fi хотспот.

За разлика от публичните хотспотове, частните горещи точки защитават идентичността и персоналната информация на потребителите, които обслужват, чрез криптиране на Wi-Fi сигнала и други технологии за сигурност. Всичко, което правите онлайн – сърфиране, пазаруване, банкиране – е защитено от прихващане, с високо ниво на сигурност.

Една от най-често срещаните препоръки от експертите по сигурност е да не се използват публични хотспотове за онлайн пазаруване и банкиране, тъй като те не са сигурни и данните на потребителите могат да бъдат откраднати от хакери.

Tenda W18E е подходящ както за публични, така и за частни горещи точки с до 50 потребители. Рутерът поддържа съвременни стандарти за криптиране (WPA, WPA2-PSK), филтриране на трафика по IP, mac и URL, различни VPN протоколи (вкл. IPsec, PPTP и L2TP в Client/Server режим) и други опции за сигурност като DDoS защита. Това прави устройството подходящо и за организиране на сигурна комуникация между централен офис и клонове, както и с мобилни служители и партньори.

Tenda W18E е двубандов рутер с поддръжка на гигабитова скорост (снимка: TechNews.bg)

Освен това рутерът предлага услуга „captive portal”, т.е. уеб страница за достъп до интернет с потребителско име и парола, която се появява в браузъра при опит за свързване на нов потребител към безжичната мрежа. Подобна уеб страница може да се използва от операторите на Wi-Fi хотспота за плащания на услуги, съгласие с потребителски споразумения, анкети и др.

Що се отнася до мобилните горещи точки, това е решение, което всеки притежател на смартфон – iPhone или Android – може да създаде сам, за да сподели своя клетъчен интернет с приятелите или семейството. Разбира се, става въпрос любителско решение за временни нужди и с ограничени възможности, което не може да се сравнява с един професионален хотспот на база на рутер и друго мрежово оборудване.

Скорост и покритие

За да може горещата точката да удовлетвори нуждите на голям брой потребители, тя трябва да поддържа достатъчно широка честотна лента. Рутерът Tenda W18E е гигабитово устройство, което работи в два честотни диапазона – 2,4GHz и 5GHz, като поддържа сумарно 1187 Mbps (300 Mbps на 2,4 GHz плюс 867 Mbps на 5 GHz), т.е. това е рутер от клас AC1200, съвместим със стандарта 802.11a/n/ac.

Връзката към интернет доставчика (WAN портът) също е гигабитова. Нещо повече, налични са три WAN порта с гигабитова скорост (плюс 1хLAN), което означава, че рутерът може да се свърже към повече от една интернет линия, включително от различни доставчици. По този начин се резервира интернет връзката и може да се балансира натоварването между наличните WAN връзки, така че да бъде осигурена по-висока скорост за различните приложения в мрежата.

Tenda W18E е достъпен на българския пазар на цена около 95 лв. с ДДС
(снимка: TechNews.bg)

Tenda W18E има широко покритие – до 300 квадратни метра, благодарение на четири насочени антени и усилвател на сигнала, а напредналите технологии, вградени в устройството, осигуряват оптимално разпределение на честотната лента между свързаните устройства. Моделът е наличен на българския пазар от официалните партньори на производителя на цена около 95 лв. с ДДС и гаранция две години.

Коментар