Социалните мрежи доведоха до „умора от Covid”

Не се разхождайте из социалните мрежи точно преди лягане, съветват психолози
(снимка: CC0 Public Domain)

Стрес и изтощение – това се случва с хората след повече от половин година постоянно говорене за Covid-19. Непрекъснатото коментиране относно коронавируса е довело до „гадене от темата” и психо-емоционална умора, които каскадно водят след себе си сериозни проблеми с психичното здраве, казват някои медицински експерти.

Септември е месецът, в който ученици и студенти се завръщат към училище. Това отново нажежи страстите на тема предпазване от коронавируса, „втора вълна”, рисково поведение. В много краища на света обществото е разделено на две. Това още повече разпалва дискусиите и нажежава напрежението.

Натрупването на вече близо 9 месеца постоянно говорене за Covid-19 по всички канали – телевизия, радио, уеб медии, социални мрежи – е довело до „умора” от темата. Някои хора просто спират да вярват в съществуването на вируса. Те „отпускат края”, като се завръщат към обичайните практики и порядки.

При други натрупването на напрежението отприщва депресии. При трети тревожността провокира потапяне в илюзорното спасение на алкохол или наркотици. Някои асоциации на психолозите отчитат рязко нарастване на случаите на самоубийства.

„Все още сме в разгара на пандемията и твърдя, че ни предстоят много повече дни с тази тема, отколкото са минали зад гърба ни”, казва Ашиш Джа, декан на Школата за обществено здраве при Университета Браун, в Колоквиума на института О’Нийл, цитиран от Axios. „Може да ни се струва, че вече сме приключили с пандемията, но пандемията надали е приключила с нас”.

По думите на Джа, „нереалистично” е да се вярва, че пандемията ще стихне преди лятото или есента на 2021 година. И именно това послание, макар че може би е вярно от научна гледна точка, води до окончателно изтощаване у много хора.

Факторите за това изтощение започват с повсеместната нужда от променено поведение – различната обстановка в магазина, в автобуса, на всички обществени места. Голям принос имат месеците на „изолация”, когато повечето работещи хора бяха принудени да направят „невъзможното” – едновременно да работят и да гледат децата си, при това влизайки и в ролята на домашен учител.

Следва да се добави икономическото въздействие – затварянето на много бизнеси, освобождаването от работа, безработицата, отчаяното търсене на работа, претоварените социални системи. Не на последно място е и самотата заради намаляването на социалните контакти.

Ключова роля в този проблем – както и в справянето с него – имат медиите и социалните мрежи. Психолозите все повече препоръчват, било то директно или косвено, хората да избягват да се самозатрупват с информация по темата.

„Не се разхождайте из социалните мрежи точно преди лягане”, препоръчва например Дейвид Сбара, клиничен психолог и професор от Университета в Аризона, пред. Той съветва хората да не занимават ума си с тази тема преди сън, за да могат да заспят спокойно и да се наспят пълноценно.

Не само преди сън, но и през активната част от деня хората трябва да избягват да ровят из социалните мрежи и да се самозаливат с мнения, коментари и спорове. Да сме информирани е ценно и полезно, но потапянето в бурните дебати по темата, които се водят из различни групи в социалните мрежи, изморяват съзнанието, изнервят, изтощават, депресират.

Вместо продължително „ровене” по темата психолозите препоръчват приятни занимания: разходка в парка, кулинарни експерименти в кухнята, завръщане към любимо старо занимание – например рисуване или снимане, занимания с любимото хоби.

Коментари по темата: „Социалните мрежи доведоха до „умора от Covid””

добавете коментар...

  1. Alex

    Направо настръхнах като прочетох не ползвам социални мрежи и сега както виждам до къде са го докарали тези хора. Никакво уважение не заслужават хората с профили по соц. мрежите и не искам да дружа и допускам близо до себе си такива индивиди.

    Има все още останали и нормални хора, които никога не са ползвали и няма да ползват социалните мрежи.

  2. :o)

    Не приятелю…логиката е че социалните мрежи (зарази) се превърнаха в мерене на пишки – кой къде е ходил, каква снимка е направил , как изглежда по бански , с колко приятели е бил и така нататък – и COVID загаси всичкия тоя шит и на комплексарите им стана досадно
    да не могат да избухнат как са били в Дубай или са си сложили хилуронови устни.

  3. Anonymous

    Странно каква е логиката тука?

    Точно соц мрежите правеха хората уж много щастливи и милиардера Зукербърг.

    Едно от основните занимания на хората от социалните мрежи е да си правят селфита то е жизнено важно. Какво и е виновен вируса? Точно обратното би трябвало да прекарват хората повече време в соц. мрежите и да са по-щаствили от това и да правят кефа на Зукера с милиарди печалби оборот.

Коментар