Acer пуска първия си хромбук с Ryzen процесор

Chromebook Spin 514 всъщност е трансформиращ се лаптоп
(снимка: Acer)

Acer обяви своя първи хромбук с новите мобилни процесори AMD Ryzen 3000 C и графика Radeon. Това е моделът Acer Chromebook Spin 514 за работа и учене, който се отличава също със здрав и стилен дизайн и дълъг живот на батерията.

Бзирани на  Zen архитектура, процесорите AMD Ryzen гарантират бързо първоначално зареждане на системата и „светкавично” изпълнение на командите, подчертаха от Acer. С новия хромбук всичко се случва по-бързо, независимо дали стриймвате видео, превключвате към някое от множеството активни приложения или работите с офис пакет. Моделът се справя и с по-предизвикателни задачи при работа или учене, като например редактиране на видео и разработка на софтуер.

Chromebook Spin 514 разчита на графичен процесор AMD Radeon за по-добро изживяване при гейминг, стрийминг и създаване на мултимедийно съдържание. Моделите с четириядрени AMD Ryzen 7 3700C или Ryzen 5 3500C ще се предлагат и с мобилна графика Radeon Vega или RX Vega за подобрена графична производителност.

Енергийно-ефективната технология на AMD процесорите допринася за тънкия и лек дизайн на Chromebook Spin 514 – той има тегло 1,55 кг и дебелина само 17,35 мм и осигурява до 10 часа живот на батерията , с което лесно може да бъде носен навсякъде. В допълнение, Chromebook Spin 514 се предлага с памет до 16 GB DDR4 DRAM и до 256 GB  капацитет за съхранение на файлове.

Елегантният корпус на Acer Chromebook Spin 514 е изработен от анодизиран пясъкоструен алуминий, като повърхността на горния капак и тъчпадът са завършени с диамантен мотив. По този начин лаптопът не само изглежда страхотно, но е и изключително здрав – отговаря на военен клас  по стандарт US MIL-STD 810H12, като подсиленият метален корпус е устойчив на деформация, надраскване и корозия. Конструкцията е проектирана да издържа изпускане от височини до 122 см и натиск на тежести до 60 кг.

Корпусът на Chromebook Spin 514 е изработен от анодизиран пясъкоструен алуминий
(снимка: Acer)

14-инчовият Full HD сензорен IPS дисплей е покрит с Corning Gorilla Glass, което го прави устойчив на надрасквания и същевременно осигурява безпроблемна навигация с жестове. Страничните рамки са широки само 6,1 мм, с което съотношението на площта на екрана към тази на капака е 78%. Освен това, по желание може да се добави подсветена клавиатура.  А вдлъбнатите клавиши са много удобни за въвеждане на текст.

Устройството е трансформиращ се лаптоп – той може да се разтвори напълно до 360 градуса, с което неговият сензорен дисплей се позиционира по най-подходящия начин при различни сценарии на ползване или обстановка: работа в екип, споделяне на съдържание, презентации или въвеждане на информация.

Новият Chromebook има два USB Type-C порта, като и двата поддържат USB 3.2 Gen 1 (до 5 Gbps), DisplayPort през USB-C и USB зареждане. Лаптопът също така разполага с два USB 3.2 Gen 1 порта, като единият позволява зареждане при изключена система. Този лаптоп има още четец на MicroSD карти. Избрани конфигурации на Acer Chromebook Spin 514 разполагат и с HDMI порт за включване на проектори по време на срещи и учебни часове.

Корпоративната версия на хромбука идва с висок клас защита и разширени функции
(снимка: Acer)

Acer Chromebook Spin 514 идва с два интегрирани стерео високоговорителя за забавления и видео чатове, както и с два микрофона, които ефективно определят посоката на звука и улесняват ползването на интегрирания Google Assistant по време на видео разговори и при запис на аудио и видео. Двулентовият Wi-Fi 5 (802.11a/b/g/n/ac) адаптер с 2×2 MU-MIMO технология осигурява бърза безжична връзка за видео без прекъсване по време на чатове с интегрираната HD уеб камера. Наличен е и Bluetooth 5.0 за свързване с периферни устройства.

Хромбукът поддържа също работа с приложенията от онлайн магазина Google Play. Цените и сроковете за пускане на пазара още не са обявени. Междувременно Acer обяви и модела Chromebook Enterprise Spin 514 с висок клас на защита и допълнителни функционалности за бизнес потребители.

Коментар